Umirovljenici bi mogli dobiti pravobranitelja: Hrelja Saboru uputio prijedlog zakona

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Da Hrvatska treba pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe govori se već godinama, no sada je učinjen prvi konkretan korak u tom smjeru. Saborski zastupnik Silvano Hrelja uputio je danas u proceduru Prijedlog zakona o pravobranitelju za umirovljenike i starije osobe. On bi se bavio pravima ove velike i ranjive skupine građana, ali i razmatrao slučajeve u kojima su im ta prava ugrožena, bilo da je riječ  mirovinama, zdravlju ili socijalnoj skrbi.

Silvano Hrelja u prvom planu, Hrvatski sabor u pozadini

Silvano Hrelja | Foto: Screenshot Youtube/Mirovina.hr

Saborski zastupnik Silvano Hrelja danas je uputio u saborsku proceduru Prijedlog zakona o pravobranitelju za umirovljenike i starije osobe. Praksa je to koja postoji u mnogim zemljama, a iako Hrvatska ima specijalizirane pravobranitelje za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova, nema na ovaj način zastupljenu sve brojniju stariju populaciju.

– S ciljem više razine zaštite ove velike i socijalno osjetljive skupine građana, predlažemo osnivanje pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe i uređivanje ove problematike posebnim zakonom koji danas upućujemo u proceduru, rekao je Hrelja u ime kluba HNS-a i nezavisnih zastupnika.

Zaštita prava velike i ranjive skupine građana

penzic
Treba li ovo uvesti Hrvatska? Britanci imaju pravobranitelja ne za starije osobe, nego baš za umirovljenike

Hrvatska ima 22,45 posto starijeg stanovništva, što je jedan od najvećih udjela koji Hrvatsku svrstava među zemlje u svijetu s najstarijim stanovništvom. Prema podacima UN-a za 2020. veći udio stanovništva 65+ od Hrvatske imali su samo Japan, Italija, Portugal i Finska. Broj starijih građana se povećava i lako je pretpostaviti da će se i u većem broju susretati s problemima u ostvarivanju svojih prava.

Donošenjem ovoga Zakona osnovala bi se specijalizirana institucija u čijem bi djelokrugu bila zaštita prava starijih osoba i umirovljenika, čime bi se osigurala djelotvornija zaštita prava ove velike i ranjive skupine hrvatskih stanovnika.

– Osnivanjem specijalizirane institucije rasteretio bi se ured pučke pravobraniteljice, u čijim se izvješćima ističu poteškoće u ostvarivanju prava i podmirenju osnovnih životnih potreba kao i nejednaka dostupnost zdravstvene zaštite s obzirom na imovno stanje i prebivalište starijih osoba, upozorio je na današnjoj konferenciji za medije Silvano Hrelja.

Ugroženost mirovinskih, zdravstvenih i socijalnih prava

Člankom osam iz Prijedloga zakona predlaže se da pravobranitelj za umirovljenike i starije osobe prati primjenu svih propisa koji se odnose na zaštitu prava i interesa umirovljenika i starijih osoba u Republici Hrvatskoj.

Selak Raspudić
Selak Raspudić predložila osnivanje pravobranitelja za starije osobe

Jednako tako, on razmatra slučajeve ugroženosti prava umirovljenika i starijih građana koje su im prilikom obavljanja poslova iz svoje nadležnost počinila tijela mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, tijela državne uprave u čijoj su nadležnosti poslovi socijalne skrbi, nadzora zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, ustanove i službe socijalne skrbi te trgovačka društva u javnom i privatnom vlasništvu čija je djelatnost pružanje zdravstvene ili socijalne zaštite ili djelatnici u tim tijelima, ustanovama, službama i trgovačkim društvima.

Pravobranitelj za umirovljenike i starije osobe osobito razmatra slučajeve ugrožavanja ili povrede prava iz obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti, prava iz obveznog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje, prava iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, prava na mirovinu po posebnim propisima, prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, prava iz dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja, prava iz sustava socijalne skrbi kao što su pravo na inkluzivni dodatak, pravo na smještaj u ustanovu (dom) za starije i nemoćne osobe i druga prava.

Podsjetimo, pravobranitelja za starije osobe predlagale su i dvije političarke, Marija Selak Raspudić (Most) i nekadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap