Umirovljenici podijeljeni oko Milanovića: Svaki peti će zbog njega izaći na izbore

Jasmina Grgurić Zanze
27. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Da SDP-ova koalicija ni sa Zoranom Milanovićem ne može ništa HDZ-u, vjeruje najviše anketiranih čitatelja portala Mirovina.hr, njih oko 28 posto. S druge strane, svaki četvrti vjeruje da će predsjednik Hrvatske biti budući premijer, bio u kampanji ili ne. Svaki peti umirovljenik zbog njegova će angažmana u kampanji izaći na izbore, ali jednako toliko smatra da postoje bolje opcije od HDZ-a i SDP-a. Da Ustavni sud može zaustaviti premijera, vjeruje samo četiri posto građana.

Foto: Pixabay

Baš kada je sve bilo fino uljuljkano, barem što se tiče Plenkovićeva HDZ-a koji je, možemo to otvoreno reći, opravdano vjerovao u još jedan mandat, pojavio se Zoran Milanović. Svojevrsni presedan kao državni predsjednik, nekadašnji premijer izazvao je objavom da će nositi SDP-ovu listu i pobijediti. Crni labud prodrmao je učmalu političku scenu i odredio tijek predizborne kampanje. Ljevica se okupila u veliku koaliciju, nakon čega je Ustavni sud Milanoviću rekao ‘ne može’. Ipak, predsjednik Hrvatske svakodnevno pronalazi načine da indirektno sudjeluje u kampanji, premda baš i nije toliko samozatajan.

Svaki peti ide na izbore zbog Milanovića

Političari Plenković i Grbin
Krenula izborna utrka: HDZ najavio mirovine veće za 25 posto, a SDP obećava dostojan život umirovljenicima

Danas je obećao da će dolaskom nove Vlade nacionalnog spasa mirovine rasti na 50 posto udjela u prosječnoj plaći, o čemu smo pisali ovdje. Pitali smo naše umirovljenike što misle o Milanovićevu angažmanu u nadolazećim izborima, a naši stariji čitatelji prilično su podijeljena mišljenja.

Da je Milanović doista mobilizirao birače, napose one starije, pokazuje anketa portala Mirovina.hr. Naime, gotovo svaki četvrti (22,5 posto) kaže da će upravo zbog Milanovića izaći na izbore. Premda iz tog odgovora ne možemo jasno iščitati znači li to da će glasati za ili protiv njega, za pretpostaviti je da se dijelu građana on pojavio kao opcija koju dosad nisu imali. Ne treba zaboraviti da Milanović drži primat kao najpopularniji političar u Hrvatskoj. Ipak, vrlo vjerojatno ne bi bilo tako da je u ulozi premijera. Drugim riječima, ljudi ga vole kao predsjednika, ali ne žele ga svi oni vidjeti ponovno u staroj ulozi.

Najviše anketiranih vjeruje da SDP ni s njim nema šanse

Koalicija 'Možemo' i Hoćemo pravedno' Foto: Možemo
Nova 'umirovljenička' koalicija: Stranke 'Možemo!' i 'Hoćemo pravedno!' u borbi za prava umirovljenika

Jednako tako, petina anketiranih umirovljenika (21,8 posto), što je doista indikativno, ne podržava ovakvu bipolariziranu bitku za vlast između HDZ-a i SDP-a, smatrajući da postoje i kvalitetnije opcije. S tim u vezi, u ranijoj anketi čak 24 posto umirovljenika izjasnilo se da će na izbornom listiću zaokružiti neku od umirovljeničkih stranaka, o čemu više možete pročitati ovdje. No, tako su mislili prije novonastale situacije na političkoj sceni. Opcije su im blok ‘Umirovljenici zajedno’ koji na izbore idu sami, zatim HSU za koji još nije poznati idu li sami ili s nekim u koaliciji te nova stranka ‘Hoćemo pravedno’ koja je koalirala s ‘Možemo’.

Da će Ustavni sud spriječiti Milanovića u njegovu pohodu na smjenu HDZ-a, misli samo četiri posto građana. Premda to dovodi u pitanje svrhu i smisao sudbene vlasti u Hrvatskoj, pogotovo one ustavne, umirovljenici opravdano vjeruju da to neće spriječiti predsjednika, što i sam uostalom svakodnevno pokazuje svojim javnim istupima.

Ipak, bio Milanović u kampanji ili ne bio, postat će premijer. Tako vjeruje 24 posto građana. Najviše anketiranih među našim čitateljima ipak vjeruje da SDP-ova koalicija čak ni s Milanovićem ne može ništa HDZ-u, kako se izjasnilo oko 28 posto od ukupno oko 2.600 anketiranih čitatelja.

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap