Nova ‘umirovljenička’ koalicija: Stranke ‘Možemo!’ i ‘Hoćemo pravedno!’ u borbi za prava umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
26. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Osim Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) s jedne i koalicije umirovljeničkih stranaka ‘Umirovljenici zajedno’ s druge strane, pojavila se i treća opcija na istom političkom spektru. Riječ je o stranci ‘Hoćemo pravedno’ Dragice Trumbetaš koja se bori za prava umirovljenika, a s tim je ciljem ušla u koaliciju s ‘Možemo!’. Stranka Sandre Benčić obećava rast mirovina na 67 posto udjela u prosječnoj plaći, a zajedno će se, ističu, boriti i za hrvatsko selo i proizvodnju hrane.

Koalicija 'Možemo' i Hoćemo pravedno' Foto: Možemo

Koalicija ‘Možemo’ i Hoćemo pravedno’ Foto: Možemo

Stranci ‘Možemo!’ pridružila se stranka ‘Hoćemo pravedno!’ čime je službeno formirana prva ‘umirovljenička’ predizborna koalicija. Ova umirovljenička stranka koju vodi Dragica Trumbetaš osnovana je prošle godine, o čemu više možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) kojom rukovodi Veselko Gabričević, sljedbenik Silvana Hrelje, najavila je još u prosincu da će na parlamentarne izbore možda izaći samostalno, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, nije isključena ni njihova suradnja s HDZ-om. S druge strane imamo koaliciju ‘Umirovljenici zajedno’ Lazara Grujića i Milivoja Špike, sačinjenu od manjih stranaka (SU i DSU) okupljenih već od ranije u istoimenoj političkoj platformi, a na izbore će, kako su nedavno rekli, sami.

Borit će se za umirovljenike, ali i za hrvatsko selo

– Zajedničke vrijednosti, borba za prava umirovljenika i osoba starije životne dobi, borba protiv korupcije i HDZ-a, te borba za hrvatsko selo i proizvodnju hrane glavne su dodirne točke zbog kojih će se stranka Hoćemo pravedno! pridružiti stranci Možemo! u zajedničkom izlasku na predstojećim izborima za Hrvatski sabor u pojedinim izbornim jedinicama, najavile su jučer Sandra Benčić, koordinatorica Možemo! i Dragica Trumbetaš, predsjednica Hoćemo pravedno!

Dragica Trumbetaš istaknula je kako je stranka ‘Hoćemo pravedno’ nastala iz revolta, kad je Hrvatsku stranku umirovljenika njezin predsjednik predao u ruke HDZ-u.

– Hoćemo pravedno! se zalaže za ispravljanje svih diskriminacija u mirovinskom sustavu, da imamo zakon po kojem će svakom budućem umirovljeniku biti jasno na dan umirovljenja, kolika mu bude mirovina, rekla je Trumbetaš.

Mirovina u visini 67 posto prosječne plaće

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Skok prosječne plaće za 48 eura srušio udio mirovina na 36 posto

Podržavaju inicijativu Možemo! da se mirovine podignu na 67 posto prosječne plaće, a traže i njihovo redovito, mjesečno usklađivanje. S Možemo! surađuju jer žele učinkovito zdravstvo i pravedne socijalne politike, školstvo za potrebe društva i gospodarstva 21. stoljeća. Žele novi izborni zakon i zastupnike koji politički i moralno odgovaraju svojim glasačima, kazala je, ističući da će Možemo! urediti tokove Save, Drave, Mure, Bednje, Mirne, Dunava.

– Znamo da je to veliki posao, ali ovi mladi ljudi to će postići upornim radom. A mi ćemo u to ugraditi svoje iskustvo, možemo i hoćemo pravedno, dodala je Trumbetaš.

Žele stati na kraj i uvoznim lobijima

O temi suradnje u poljoprivredi govorio je glasnogovornik ‘Hoćemo pravedno!’ Damir Lujanac, stručnjak za poljoprivredu i bivši predsjednik uprave sirarske industrije Zdenke. Istaknuo je potrebu rasterećenja poljoprivrednika od administrativnih zahtjeva, kao i borbe protiv uvoznih lobija, koji stvaraju velike probleme u prodajnim cijenama samih poljoprivrednih proizvoda. Uz to, istaknuo je, poduzetnici trebaju jednostavno rasterećenje od administriranja i to je glavni fokus interesa. Suradnju je bilo lako dogovoriti, rekao je Lujanac, jer je većina politika Hoćemo pravedno! sukladna politikama stranke Možemo!

‘Umirovljenici zajedno’ zasad na tek tri posto podrške

Inače, stranka Možemo u svoj je izborni program uvrstila i mirovinski sustav.

Novčanice eura u rukama
Donesena je i službena odluka: Poznata je stopa usklađivanja mirovina, evo koliko iznosi

– Umjesto točkastih izmjena sustava i jednokratnih dodataka na mirovine, planski i sistemski ćemo podići sve mirovine i omogućiti dostojanstven život od mirovine svim umirovljenicima. Povrh redovitih polugodišnjih usklađenja, u mandatu ćemo podići sve mirovine određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju realno za 10 %. To kanimo postići sistemskim povećanjem mirovina za približno 2,5 % u svakoj godini mandata. Za to vrijeme mirovine će se i dalje usklađivati polugodišnje sukladno važećoj formuli koja prati rast plaća i cijena. Tako će prosječna starosna mirovina za 40 godina staža doseći razinu od 67 % prosječne plaće, navode u svom izbornom programu.

Najnovije istraživanje Crobarometar o rejtinzima stranaka provela je agencija Ipsos, a čije je rezultate objavio Dnevnik.hr. Tako HDZ zasad ima 29.8 posto, SDP 19.4 posto, Domovinski pokret 7.9 posto, Most 7.6 posto, a Možemo 7 posto. Slično stoje i koalicije koje predvode ove stranke. Koalicija ‘Umirovljenici zajedno’ je na svega tri posto podrške.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap