Izborna anketa: Svaki četvrti umirovljenik glasat će za neku od stranaka umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
13. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Kako će umirovljenici glasati na izborima provjerili smo u anketi na našem portalu. Čak svaki četvrti kaže da će povjerenje dati nekoj od umirovljeničkih stranaka, pri čemu trenutno postoje dvije suprotstavljene opcije, HSU s jedne i ‘Umirovljenici zajedno’ s druge strane. Svaki treći umirovljenik glasat će za HDZ, dok četvrtina anketiranih podržava SDP i partnere. Most je na četvrtom mjestu podrške starijih birača sa šest posto glasova, dok manje stranke lijevo od centra kotiraju nešto bolje od onih koje su na desnom spektru.

igraju šah

Foto: Unsplash

Stranke umirovljenika tradicionalno loše prolaze na parlamentarnim izborima, pogotovo kada na njih izlaze samostalno pa tim više iznenađuju rezultati izborne ankete portala Mirovina.hr. U anketi je sudjelovalo više od 2.500 naših čitatelja. Čak svaki četvrti (24 posto) tvrdi da će svoj glas dati upravo nekoj od umirovljeničkih stranaka. Trenutno su na tom političkom polju u ponudi dvije suprotstavljene opcije, s jedne strane Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) kao dugogodišnja parlamentarna stranka, a s druge ‘Umirovljenici zajedno’ kao koalicija nekoliko malih umirovljeničkih stranaka koje su na izborima dosad osvajale po nekoliko stotina glasova.

Svaki treći umirovljenik svoj će glas dati HDZ-u

Novčanice eura u rukama
Evo koliko su u mandatu ove Vlade rasle mirovine, koliko plaće, a kolika je bila inflacija

Svaki treći anketirani portala Mirovina.hr (32 posto) kaže da će svoj glas dati HDZ-u. Hrvatska demokratska zajednica na krilima Andreja Plenkovića u ovom se mandatu može pohvaliti rekordnim povećanjem mirovina, ali i isplatom osam jednokratnih novčanih isplata uz mirovinu. Da će ponovno imati saborsku većinu i sastaviti Vladu, prilično su sigurni, jer su neriješenima ostavili brojna obećanja za umirovljenike, o čemu smo pisali ovdje.

Zanimljivo je i da se za SDP-ovu koaliciju odlučuje, prema našoj anketi, podjednako onih koji su i za umirovljeničke stranke. Dakle, svaki četvrti anketirani (25 posto) bira SDP i partnere. Kao četvrta opcija nudi se Most sa šest posto podrške naših čitatelja. Zanimljivo je i da prednost više daju malim lijevim, nego malim desnim strankama. Da će glasati za neku od stranaka lijevo od centra tvrdi pet posto umirovljenika, dok će onima desno od centra povjerenje pokloniti najmanji broj naših čitatelja, njih svega oko tri posto.

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

‘Ne stižu uskrsnice, nego se kupuju umirovljenici’

premijer Andrej Plenković i euri u pozadini
Umirovljenici, stiže uskrsnica od Vlade: Plenković najavio još jedan dodatak

Premijer Andrej Plenković ovaj je mandat očito zaključio potezom koji je smatrao najkorisnijim, odlukom da će umirovljenicima isplatiti uskrsnice, o čemu više možete pročitati ovdje. Osmim dodatkom dosad možda pokušava kompenzirati obećanja koja njegova Vlada nije do kraja realizirala, a to su u prvom redu trinaesta mirovina, godina dana dodatnog staža po djetetu za umirovljenice i povoljnija formula usklađivanja. Umirovljenici, premda zadovoljni još jednom novčanom isplatom, nisu ostali dužni premijeru.

– Ne stiže uskrsnica, nego se kupuju umirovljenici. Dijeli se pred izbore, a što će biti poslije izbora, bez obzira tko pobjedi? Na koncu ćemo mi sve sami platiti svojim novcem, smatra umirovljenik Željko.

Da je sve to novac umirovljenika, smatra i umirovljenik Dalibor.

– Tako se kupuju birači pred izbore. Što vrijedi ta jednokratna pomoć, a poslije što bude. Zašto nije digao mirovine 10 posto, to bi bilo bolje. S ovih 15 eura od usklađivanja nije ništa postignuto, jer je inflacija to već pojela pet puta, kaže umirovljenik Dado.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap