Krenula izborna utrka: HDZ najavio mirovine veće za 25 posto, a SDP obećava dostojan život umirovljenicima

Ana Kanazir
18. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Dok je HDZ u svojem programu za nadolazeće izbore najavio mirovine veće za 25 posto, iz SDP-a su otkrili da će mirovine povećati tako da umirovljenici mogu normalno živjeti svakog mjeseca u godini, a ne da samo dobivaju dodatke. I jedni i drugi u središtu imaju umirovljenike, čije je glas izuzetno važan. Ovime je krenula izborna utrka desnice i ljevice, a tko zna što nas još sve čeka.

Političari Plenković i Grbin

Plenković i Grbin | Foto: Canva

Premijer Andrej Plenković je otkrio kako će u programu HDZ-a najviše pozornosti biti na radnicima, umirovljenicima i majkama, dok će se SDP osvrnuti na bolji život umirovljenika. I jedni i drugi su u svoje izborne programe uvrstili umirovljenike, a pitanje je što će od obećanja zapravo i ispuniti.

HDZ najavio mirovine veće za 25 posto

Glasačka kutija pored fotografije predsjednika Milanovića
Predsjednik donio neobičnu odluku: Izbori će biti u srijedu, a to je ujedno i neradni dan

Kao što je već poznato, parlamentarni izbori će se održati 17. travnja, što je ujedno i neradni dan, o čemu smo pisali i ovdje. Iako je to za mjesec dana, ovaj datum će doći vrlo brzo pa su izborna obećanja već krenula.

Premijer i šef HDZ-a, Andrej Plenković predstavio je program za nadolazeće izbore i otkrio slogan stranke koji glasi ‘Za sve izazove’. U svojem je programu, između ostalog, najavio i kako će se podići plaće pa bi tako prosječna mjesečna neto plaća trebala porasti na 1.600 eura, a obećao je i rast mirovina do 2028. godine za 25 posto.

Ipak, Plenković se još u rujnu hvalio rastom mirovina od 117 eura i udjelom u plaćama od 47 do 48 posto u njihovu mandatu, što i nije toliko točno. Naime, udio mirovina u plaći nominalno je pao za oko 4,5 posto. Realan pad, pak, iznosi 7,89, odnosno 4,99 posto. U razdoblju od rujna 2014., što obuhvaća i dio Vlade Zorana Milanovića, do rujna mirovine su prema analizi Željka Šempera u prosjeku porasle za 118,50 eura, o čemu smo pisali i ovdje.

SDP najavio dostojne mirovine

U siječnju je mirovina iznosila tek oko 37 posto udjela u prosječnoj plaći. U odnosu na protekle tri godine, udio mirovine u plaći rastao je za samo jedan posto, o čemu smo pisali i u ovom tekstu. Jednako tako, ponovo je obećao da će majke za svako rođeno dijete dobivati godinu dana mirovinskog staža. To je već najavio, ali nije ispunio, o čemu smo pisali ovdje pa je sada ponovno najavio istu stvar.

S druge strane, SDP je najavio program koji će osigurati da mirovine budu dostojne za normalan život svakog mjeseca u godini, a ne samo kada dobiju dodatak ili pred blagdane i izbore. Uz to, predsjednik stranke, Peđa Grbin je u emisiji Nedjeljom u 2 najavio kako će SDP osigurati dostojne mirovine i mjesta u umirovljeničkim domovima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap