Šemper odgovorio državnoj tajnici: “Podcjenjujete umirovljenike, znaju oni što je usklađivanje”

Josip Mihaljević
1. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Prije dva dana u našem podcastu u ime Hrvatske demokratske zajednice na temu mirovinskog sustava gostovala je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić. Pitali smo ju je li usklađivanje stvarni rast mirovina, na što je ona kazala da su pojmovi “usklađivanje” i “indeksacija” pravni termini koji zbunjuju građane, ali je kazala da Vlada ta usklađivanja komunicira kao povećanje. Odgovorio joj je bivši saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper sa zanimljivim protupitanjem.

Željko Šemper Foto: Grad Koprivnica

Gostujući u našem podcastu, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić na naše pitanje o tomu je li usklađivanje stvarni rast mirovina odgovorila je ovako:

Državna tajnica: "Prosječna mirovina za puni radni staž je 4.600 kuna"

“Što se tiče usklađivanja, odnosno indeksacije, to našim gledateljima ili građanima ne znači puno jer su to sve stručni, odnosno pravni termini. U konačnici je svakom čovjeku, bio on umirovljenik ili radnik, bitno koliko on više ima danas nego što je imao prije godinu ili prije četiri godine. Zato komuniciramo povećanje mirovina, jer ono zaista jest povećanje”, odgovorila je Majda Burić.

Usklađivanje je u posljednje vrijeme postala točka prijepora jer jedni tvrde da time doista rastu mirovine (ipak sama svota mirovine nakon usklađivanja bude veća), dok drugi tvrde da se usklađivanje događa da se sačuva vrijednost mirovine, odnosno da prati rast plaća i troškova života kako mirovina kroz godinama ne bi izgubila vrijednost.

Dodala je da su mirovine male jer su hrvatski umirovljenici , u prosjeku, relativno mladi umirovljenici:

“Dob za odlazak u mirovinu tj. mirovinski staž za odlazak u mirovinu je u prosjeku 30 godina. U EU je mirovinski staž 35 godina, a u Njemačkoj s kojom se volimo uspoređivati je 38 godina. Zašto govorim o mirovinskom stažu? Što je on dulji, mirovina će biti viša, to je jednadžba koja uvijek stoji”, kazala je Burić.

Željko Šemper se javio s reakcijom

Tvrdnje državne tajnice Majde Burić prokomentirao je bivši saborski zastupnik, Željko Šemper (HSU). On smatra da Burić podcjenjuje umirovljenike kada govori da umirovljenici ne shvaćaju pojmove usklađivanja, odnosno povećanja mirovina, što nije točno:

Šemper: Obiteljske mirovine najveća su nepravda mirovinskog sustava

“Umirovljenici dobro znaju da se mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (ZOMO) redovno usklađuju s rastom bruto plaća i potrošačkih cijena. Povećanje mirovine spominje se samo kao obećanje u Izbornim programima HDZ-a (realizirano povećanje od 3,13% samo se odnosi na korisnike najnižih mirovina). Preostalo obećanje o povećanju mirovina “realizirano” je baš kao i obećanje o izgradnji 20 domova za umirovljenike i starije osobe”, napisao je Šemper, aludirajući da nije došlo do povećanja ni do domova.

Šemper je posebno netočnom ocijenio tvrdnju državne tajnice o prosječnom stažu hrvatskih umirovljenika od 30 godina staža. Drugi dio njegove reakcije prenosimo u cijelosti:

“HZMO u redovnoj mjesečnoj statistici prezentira podatke o stanju u sustavu mirovinskog osiguranja prema ZOMO-u, ali i bez mirovina po međunarodnim ugovorima:

a) Prosječna mirovina prema ZOMO iznosi 2.525,36 kuna, a bez međunarodnih ugovora 2.830,65 kuna

b) Prosječan mirovinski staž prema ZOMO iznosi 30 godina, 8 mjeseci i 9 dana, a bez međunarodnih ugovora iznosi 30 godina, 5 mjeseci i 4 dana??

Pitanje za državnu tajnicu: kako to, kad se izuzme 178 tisuća međunarodnih mirovina, čista hrvatska prosječna mirovina je veća za 305 kuna, a prosječan mirovinski staž hrvatskih umirovljenika se smanji za tri mjeseca? A poznato je da prosječan mirovinski staž 178 tisuća umirovljenika prema međunarodnim ugovorima ostvaren u Hrvatskoj iznosi samo oko 12 godina?!”, napisao je Šemper.

Odgovor od državne tajnice Majde Burić ćemo rado objaviti, ako ga dobijemo.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap