Umirovljeničke udruge: Po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći Hrvatska je na dnu EU

Josip Mihaljević
15. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna i tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Igor Knežević govorili su o covid dodatku, ali i položaju umirovljenika. Vlada ponavlja kako su tijekom mandata mirovine povećali za 13 posto, ali puno bolji pokazatelj mirovinskih primanja jest udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji tone sve dublje.

Višnja Fortuna/HRTi/Treća dob

Na predstavljanju covid dodatka predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se s rastom mirovina od preko 13 posto tijekom njegovog mandata. Kada (u kunama) gledamo mirovine iz 2016. i 2021. taj je podatak točan. Međutim, on je rezultat zakonske obveze indeksiranja mirovina, famoznog usklađivanja, a zadatak usklađivanja nije povećati mirovine nego očuvati njihovu vrijednost.

Nakon što je predsjednik Vlade iznio svoj podatak, Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika na predstavljanju covid dodatka iznijela je svoj koji posebno zabrinjava. Radi se o udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji danas iznosi 36,78 posto. U 2016. godini taj je omjer iznosio 39,83 posto što znači da svjedočimo daljnjem urušavanju životnog standarda umirovljenika u odnosu na druge građane.

Umirovljenici traže drugačiju formulu usklađivanja

Gostujući u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna morala je i ispraviti podatak o prosječnoj mirovini i u Hrvatskoj. Voditeljica je navela podatak da se radi o oko 2.800 kuna, on se često može čuti u javnosti, ali to nije prosječna mirovina svih umirovljenika u Hrvatskoj, nego samo onih bez međunarodnih ugovora. Umirovljenici koji su dio staža ostvarili vani su također umirovljenici ove države pa ih nema smisla izbacivati iz statistika kada se komuniciraju iznosi prosječnih mirovina. Inače, prosječna mirovina umirovljenika bez korisnika mirovina DVO, Zakona o hrvatskim braniteljima i HVO-a prema najnovijim podacima HZMO-a iznosi 2.567 kuna.

Na to su u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ upozorili Višnja Fortuna (Matica umirovljenika) i Igor Knežević (Sindikat umirovljenika) koji su skloni ideji da bi trebalo mijenjati samu formulu usklađivanja.

Pada udio mirovine u plaći, ali zato nam stiže "povišica" od 13 kuna!

“Svi nas uvjeravaju da isplata mirovina neće biti upitna, ali isto tako kao Matica i Sindikat nismo zadovoljni s usklađivanjem mirovina i na tome ćemo raditi jer bi to usklađivanje moralo biti potpuno drugačije, moramo ga redefinirati jer ovako dobivati 0,56 posto usklađivanja, to nije uopće usklađivanje mirovina koje su na liniji siromaštva”, kazala je Višnja Fortuna.

Tajnik Sindikata umirovljenika Igor Knežević je rekao da smo po spomenutom omjeru prosječne mirovine u prosječnoj plaći drugi najgori u EU, iza Irske.

“Udjel prosječne mirovine u RH u odnosu na prosječnu plaću pao je ispod 37 posto te smo po tome najgori uz Irsku u Europskoj uniji. Treba se donijeti nova formula usklađivanja koja sada nije dobra inače će se taj pad nastaviti i hrvatski umirovljenici će u odnosu na hrvatske radnike u totalu biti siromašniji”, zaključio je Knežević.

Umirovljeničke udruge: Po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći Hrvatska je na dnu EU
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap