Umirovljenici o otpremninama: “Ni božićnicu, ni regres, ni otpremninu. Radnička klasa je uništena”

Josip Mihaljević
21. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Tri proračunske osnovice. Toliko brojni zaposlenici u javnom sektoru dobiju otpremnine prilikom regularnog odlaska u starosnu mirovinu. S druge strane, imamo ljude koji za takve otpremnine nisu ni čuli, a kamoli se njima okoristili.

pare

Foto: Unsplash

Naše čitatelje je zaintrigirala jučerašnja vijest u kojoj smo prenijeli raspravu između šefa Sindikata Preporod Željka Stipića i pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Stipe Mamića. Njih dvojica su nakratko, pričajući o štrajku nastavnika, skrenuli u područje mirovina i otpremnina. Pomoćnik ministrice je otkrio da će jedna profesorica, koja je tehnološki višak i ima godinu i pol dana do mirovine, dobiti otpremninu u iznosu većem od 300.000 kuna, dok je šef sindikata rekao da većina profesora u mirovinu odlazi s 9.900 kuna otpremnine.

Što je regularna otpremnina?

željko stipić
Burno u Otvorenom: Godinu i pol prije mirovine, profesorica će dobiti 300.000 kuna otpremnine

Postoji nekoliko vrsta otpremnine. Nakon što dvije godine radite kod istog poslodavca “aktivira” vam se pravo na otpremninu. Nju, naravno, nećete dobiti ako zabušavate na poslu ili radite probleme, no hoćete ako vas vaš poslodavac više ne treba i daje vam otkaz. Takva otpremnina se određuje u iznosu koji je proporcionalan vremenu koliko ste proveli radnog staža kod tog poslodavca. Ona ne smije biti manja od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju ste ostvarili u tri mjeseca prije prestanka ugovora u radu, a dobit ćete taj iznos za svaku navršenu godinu rada.

Mali primjer: 

Od 25. godine do 55. godine radite kod istog poslodavca. On vas više ne treba i želi vam dati otkaz. Uz taj otkaz morat će vam dati i otpremninu. Na prosječnu bruto plaću koja je u kolovozu ove godine iznosila 8.775 kuna i na osnovu 30 godina staža kod istog poslodavca – dobit ćete oko 87.000 kuna otpremnine.

Ako se radnik ozlijedi na radnom mjestu ili oboli od profesionalne bolesti, a poslodavac nakon završenog liječenja i oporavka radnika ne može osigurati odgovarajuće poslove, imate pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu – ako ste ispunili uvjete za stjecanje prava na otpremninu.

Ovo su informacije iz Zakona o radu i tiču se regularne otpremnine. Ona može nastupiti neposredno prije mirovine, ali s mirovinom nema nikakve veze.

Kao što je vidljivo, slučaj profesorice koja će dobiti 300.000 kuna otpremnine se odnosi na “normalnu” otpremninu, jer joj poslodavac daje otkaz godinu i pol dana prije mirovine, dakle otkazuje joj jer je proglašena tehnološkim viškom.

Što je otpremnina pred mirovinu?

andrej plenković
[VIDEO] Plenković: Ova Vlada je prijatelj i radnika i umirovljenika

Prije dva dana smo u HRT-ovom Otvorenom saznali za malo drugačije otpremnine. Njih ne propisuje Zakon o radu. One proizlaze iz vašeg osobnog ugovora o radu (ako ste u njega ugovorili prava za otpremninu) ili kolektivnog ugovora koji je čest slučaj u javnim službama. Dodatno, poslodavac može svoje radno mjesto učiniti primamljivijim radnicima te prava o otpremnini uvrstiti u svoj pravilnik u radu.

Recimo, u temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama – uređeno je pravo na otpremninu kada idete u mirovinu.

Članak 60.:

“Zaposleniku koji odlazi u mirovinu pripada pravo na otpremninu u iznosu tri proračunske osnovice.”

Proračunska osnovica je oko 3.300 kuna, a time dolazimo do Stipićevog izračuna da profesori u mirovinu odlaze s oko 9.900 kuna otpremnine.

Ne radi se samo o prosvjeti – pravo na otpremninu kod umirovljenja imaju i zaposlenici u graditeljstvu, ugostiteljstvu, djelatne vojne osobe, policijski službenici itd. Uvjeti otpremnine se razlikuju od sektora do sektora.

Umirovljenici: “Kakve otpremnine, ni plaću nismo primali kako spada”

što ako
Apsurd: Što se dogodi ako cijeloga života odbijate plaćati doprinose za mirovinsko?

Umirovljenike smo na društvenim mrežama pitali jesu li i oni dobili otpremninu kada su išli u mirovinu. Većina nije, a svi su svjesni da je tijekom njihovih radnih godina bilo i drugih malverzacija s plaćama. Brojnima poslodavci nisu plaćali doprinose, ili su im plaćali najmanje doprinose (a ostalo na ruke), što je rezultiralo manjim mirovinama.

Oni koji su dobili otpremninu, dobili su spomenuti iznos do 10 tisuća kuna, iako navode primjere drugih ljudi koji su dobivali puno veće otpremnine. Bilo je i čitatelja koji su se začudili da uopće postoji otpremnina pri odlasku u mirovinu.

Ovo su njihovi odgovori:

 

 

 

 

 

 

 

 

Umirovljenici o otpremninama: “Ni božićnicu, ni regres, ni otpremninu. Radnička klasa je uništena”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap