Umirovljenici na sastanku s premijerom: “U narednih 10 dana ćemo razmotriti kako pomoći”

Josip Mihaljević
4. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici u susjednoj BiH već mjesecima od vlade traže povećanje mirovina jer nisu dobili usklađivanje. Sve su glasnija zveckanja o mogućem prosvjedu, ali na sastanaku s premijerom FBiH izašli su s pomirljivim tonovima.

Prosvjed umirovljenika u Tuzli (Snimak zaslona/N1)

Iz Vlade FBiH priopćili su umirovljenicima kako su “osigurana sredstva za listopadske mirovine” i to u iznosu od 139,5 milijuna konvertibilnih maraka. Živi se od mjeseca do mjesec, a umirovljenici iz susjedstva ne mogu preboljeti činjenicu što su u godini koju je obilježila masovna inflacija ostali bez usklađivanja mirovina.

Zbog toga su posljednjih nekoliko mjeseci od federalne vlade tražili vanredno povećanje mirovina, prvo od pet, a kasnije i povećanje od 10 posto. Do toga, naravno, nije došlo pa su umirovljenčke udruge sve glasnije počeli zveckati s izlaskom na ulice. Manji prosvjed od stotinjak penzionera dogodio se u Tuzli, a umirovljeničke udruge su napokon sjele za stol s vladom te izlaze s pomirljivim porukama.

Kako piše bljesak.info, premijer FBiH Fadil Novalić i drugi članovi vlade razgovarali su u srijedu s izaslanstvom Saveza udruženja umirovljenika u FBiH. Penzioneri su iznijeli svoje zahtjeve i stavove u vezi povećanja mirovina, a iz vlade traže  vremena da pronađu rješenje:

“S obzirom na to da se, na osnovu važećeg zakona, nisu stekli uvjeti za izvanredno povećanje mirovina, a da njegove izmjene i dupune još nisu usvojene u Parlamentu FBiH, jedan od zaključaka današnjeg sastanaka je da će Vlada FBiH, u skladu s dosadašnjom praksom i prema mogućnostima, u narednih deset dana razmotriti načine kako pomoći umirovljenicima do kraja ove godine”, priopćili su iz vlade FBiH.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap