Umirovljenici povećali zahtjeve, traže rast mirovina za deset posto!

Jasmina Grgurić
29. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Materijalno stanje umirovljeničke populacije izrazito je loše, troškovi života sve su veći, cijene idu gore, a susjedni umirovljenici ostali su i bez travanjskog usklađivanja mirovina. Vlada im je isplatila oko 400 kuna jednokratne pomoći u pandemijskoj krizi, no oni ne odustaju od zahtjeva za jednokratnim povećanjem mirovina. Najprije su tražili pet, a sada zahtijevaju deset posto porasta!

Ilustracija: Pixabay

Umirovljenici susjedne BiH ne odustaju od zahtjeva za izvanrednim povećanjem mirovina koji su Vladi uputili još 15. srpnja. Traže i izmjene i dopune Zakona MIO koje bi omogućile pravedniji položaj starije populacije. Zaključak je to sa sjednice Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine održanoj ovoga tjedna u Sarajevu.

Između ostaloga, umirovljenici u svojim zaključcima ističu kako su protiv bilo kakvog donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o MIO prije iznalaženja mogućnosti i donošenja odluke o izvanrednom povećanju mirovina za 10 posto za sve umirovljenike koji su ostvarili pravo na mirovinu zaključno s 31. prosinca 2017. godine, odnosno prije stupanja na snagu novog Zakona o MIO, piše Večernji list BiH.

Napominju pritom da su protiv da bilo tko u Federaciji može ostvariti veću mirovinu od plaće koju je imao za vrijeme svog radnog vijeka.

Premijer Fadil Novalić je na svom profilu na Facebooku najavio je ovih dana rast mirovina, no nije precizirao za koliko.

 “Mirovine će rasti. To je obećanje. Rezultati potvrđuju kako ja svoja obećanja ispunjavam” – napisao je Novalić.

Istaknuo je da su brojevi koje je Vlada FBiH zatekla u mirovinskom sustavu bili alarmantni. Tako je akumulirani deficit Zavoda MIO krajem 2016. godine iznosio 227 milijuna KM.

Susjedni umirovljenici traže izvanredno povećanje mirovina za najmanje 5 posto!

“Znali smo da nastavak načina rada naših prethodnika može dovesti samo do većeg deficita. Mirovine su bile neredovite, nestabilne i nimalo pravične. Prepoznali smo problem i počeli raditi na rješenju. Usvajanjem novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu u ožujku 2018., uspjeli smo do kraja 2019. godine deficit od 227 milijuna KM pretvoriti u suficit od 56,000.000 KM. Rast suficita omogućio je porast mirovina za čak 20 posto. Kada sam došao na čelo Vlade prosječna mirovina iznosila je 365 KM, a najniža 326 KM. Trenutačno prosječna mirovina iznosi 428 KM, a najniža 382 KM” – zaključio je Novalić.

 

Umirovljenici povećali zahtjeve, traže rast mirovina za deset posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap