Susjedni umirovljenici traže izvanredno povećanje mirovina za najmanje 5 posto!

Jasmina Grgurić
16. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Nakon što im je u kolovozu na račune stigla državna uplata od oko 400 kuna novčane pomoći u krizi, susjedni umirovljenici nisu odustali od svog drugog zahtjeva koji im Vlada nije ispunila. Kako su ostali bez redovnog usklađivanja mirovina, tražili su da se one povećaju izvanrednom odlukom, ali to se nije dogodilo. Ako tako ostane, prijete da će doći do eskalacije.

Ilustracija: Pixabay

Savez udruženja umirovljenika Federacije BiH traži izvanredno povećanje mirovina za više od pet posto, rekao je za Faktor njihov predsjednik Redžo Mehić. U suprotnom se, kaže, može očekivati eskalacija situacije s umirovljeničkom populacijom. Pritom očekuju izjašnjenje Vlade u narednim danima kojoj će poslati urgenciju s rokovima ako ne reagira.

Umirovljenici su još u lipnju tražili izvanredno povećanje mirovina, jer je redovno travanjsko usklađivanje izostalo. Tražili su i isplatu jednokratne novčane pomoći, koja im je ovoga mjeseca isplaćena u iznosima od oko 400 kuna. Jedan od zahtjeva bio je i da se na esencijalnu listu lijekova stave oni bez kojih ljudi ne mogu živjeti.

Smatraju da uvjeta za povećanje mirovina ima zbog pozitivnih trendova u ekonomiji, posebno kada je riječ o prihodima od doprinosa.

Susjedni umirovljenici dobili dodatak, uz mirovinu im stiglo oko 400 kuna pomoći

“Vlasti smo zamolili da ozbiljno shvate situaciju, jer prijeti opasnost da eskalira stanje sa penzionerima. Životne namirnice svaki dan poskupljuju, to je nevjerojatno. Smrtnost je velika, udruženje samo sebe financira od članarine i nije dostatna članarina da podmiri ovo što mi isplaćujemo za posmrtnine. Ne možemo pomoći nikome, nema teorije. Prema tome, samo nas može spasiti vanredno povećanje penzija i to radikalno, više od pet posto” – naglašava za Faktor Mehić.

Zahtjeve vlastima iz pisma u lipnju ponovili su i 15. srpnja, nakon odluke o isplati novčane naknade umirovljenicima. Savez udruženja umirovljenika poručuje da ne namjerava odustati od svojih zahtjeva.

U Federaciji je trenutno 425.962 penzionera. Njih 60 posto ima najniže mirovine od 382 KM (1.465 kuna). Zagarantirane mirovine iznose 478 KM (1.833 kuna), a najviše su 2.174 KM (8.339) kune.

Susjedni umirovljenici traže izvanredno povećanje mirovina za najmanje 5 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap