Susjedi ostali bez usklađivanja, a sada poručuju: Ili izvanredno povećanje mirovina ili prosvjedi!

Josip Mihaljević
24. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH zbog činjenice da u protekloj godini nije bilo usklađivanja mirovina od vlasti traži povećanje. Ako do toga ne dođe, spremni su na prosvjede.

grcka prosvjed

Foto: Prosvjedi umirovljenika u Grčkoj | YouTube screenshot

Umirovljenici u susjednoj BiH u ovoj su godini ostali bez usklađivanja mirovina, a posljednjih mjeseci od vladajućih pokušavaju dobiti obično povećanje mirovina. Prvo su tražili pet, kasnije čak deset posto porasta. Čini se da su im zahtjevi pali na gluhe uši pa sada već ozbiljno razmišljaju u prosvjedu, piše bljesak.info.

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH održao je sastanak s predsjednicima općinskih/gradskih udruženja umirovljenika i s predsjednicima županijskih saveza i zaključili su da je materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod granice socijalnog minimuma.

S jedne strane su ostali bez usklađivanja mirovina, a s druge ih pritišću rast cijena osnovnih životnih namirnica.

“Pandemija koronavirusa je razotkrila slabu organizaciju i neučinkovitost zdravstvene zaštite umirovljenika, što je uzrok velikog postotka umrlih u proteklom razdoblju. Predsjednici oćinskih/gradskih udruženj umirovljenika su izrazili ogromno nezadovoljstvo s odnosnom zakonodavne i izvršne vlasti Federacije prema umirovljenicima i zahtijevaju da Upravni odbor Saveza poduzme energičnije mjere na rješavanju navedenih problema”, priopćio je Upravni odbor Saveza.

Sada će još jednom zatražit izvanredno povećanje svih mirovina u Federaciji, osim najviših, a vladajućima daju rok do 25. listopada. U slučaju da povećanja mirovina ne bude – Savez se obvezuje da organizira mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja istih.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap