Umirovljenici i više nego optimistični: Očekujemo covid dodatak do kraja ožujka!

Josip Mihaljević
16. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici su u ujedinjenom nastupu prošloga četvrtka zatražili isplatu covid dodatka, a već idućeg dana dobili su zeleno svjetlo od ministra Aladrovića. Pitali smo predsjednicu Sindikata umirovljenika Jasnu A. Petrović i predsjednika HSU-a Veselka Gabričevića kada bi umirovljenici mogli dobiti svoje covid dodatke.

ministar umirovljenicke udruge

Foto: Jasna A. Petrović, Josip Aladrović, Višnja Fortuna | mrms.hr

Devet dana dijeli nas od “godišnjice” prvog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a naša Vlada mogla bi umirovljenicima isplatiti prvi covid dodatak. Sindikat i Matica umirovljenika su ga tražili još sredinom 2020. godine, ali im nitko nije odgovorio. Prije mjesec dana ideju je “oživio” HSU, a prošloga četvrtka ujedinjeni umirovljenici (dvije najveće udruge i tri najveće stranke) predstavili su tri zahtjeva među kojima je i covid dodatak.

Tog jutra su bili na sastanku u Vladi, a već idućeg dana resorni ministar Josip Aladrović dao je zeleno svjetlo za isplatu riječima “neki model obeštećenja moramo pronaći”.

No, kako je rekao i sam ministar, točni iznosi covid dodatka ostat će nepoznanica još minimalno desetak dana. Toliko nas, naime, dijeli od trenutka kada ćemo saznati koliko iznosi redovno usklađivanje mirovina u prvom dijelu 2021. godine. U svakom slučaju, neće biti veliko. Prema sadašnjim podacima, formula bi trebala pokazati vrlo malen postotak, blizu nule.

Covid dodatak pred izbore?

luxembourg
Predizborne igre: Umirovljenicima ove godine 13, a iduće čak 14 mirovina

U Hrvatskoj će se za otprilike tri mjeseca održati lokalni izbori. Vlada u prošloj godini nije vidjela potrebu da financijski pomogne starijim građanima s covid dodatkom, a državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić objasnila je da se mora pomoći radnicima koji ostaju bez posla, dok su umirovljeničke mirovine sigurni prihodi.

Ipak, ove godine se mijenja ploča. Prije mjesec dana formula usklađivanja mirovina pokazivala je ček i negativan rezultat, da bi u zadnjih per mjeseci trend sugerirao da će do usklađivanja mirovina ipak doći, ali da će biti stvarno mizerno.

Loše vijesti za preko milijun građana ove zemlje došle bi u ožujku, neposredno pred početak izborne kampanje, pa je sasvim moguće da će covid dodatak doista biti isplaćen umirovljenicima prije lokalnih izbora.

Pitali smo predsjednicu Sindikata umirovljenika Jasnu A. Petrović i predsjednika HSU-a Veselka Gabričevića kako očekuju tijek daljnjih dogovora s Vladom oko covid dodatka.

Petrović: Premijer nije znao da zemlje okruženja isplaćuju covid dodatke umirovljenicima

Jasna Petrović smatra da je tajming za isplatu covid dodatka sada dobar baš zbog malenog usklađivanja koje dolazi. I ona smatra da je red pričekati usklađivanje pa onda pregovarati o isplati covid dodatka s Vladom.

umirovljenici presica
Donosimo što su umirovljenici s Vladom dogovorili oko cjepiva, covid dodatka i dostave mirovine poštom

“Do kraja ožujka, po nama, sve bi trebalo biti dogovoreno. To su naša očekivanja i za sada sve ide po planu. Zanimljivo je bilo vidjeti na sastanku s Vladom da ministri kao da prikrivaju nešto od premijera i ne informiraju ga o mnogim stvarima. Plenković se šokirao kada smo mu rekli da će usklađivanje biti blizu nule, nije znao ni da je dostava mirovine poštom ukinuta još 2014. godine”, kaže Petrović.

Na sastanku s Vladom umirovljenici su detaljno predstavili isplatu covid dodatka u Sloveniji i Srbiji:

“Nama se činilo kao da nitko od njih nije znao za te isplate u tim zemljama. Mi smo im zapravo nametnuli tu temu i pokazali kako druge države to rade”, kazala je Petrović.

Gabričević: Covid dodatak je trebalo isplatiti još prošle godine

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević također smatra da treba pričekati odluku o usklađivanju mirovina prije pregovora o covid dodatku.

Zašto su predstavnici umirovljenika 'covid dodatak' spustili s 2.500 na 1.135 kuna!?

“Moramo prvo vidjeti na čemu smo, a nakon toga imamo obećanje da ćemo se čuti do 1. ožujka kako bi riješili covid dodatka. Usklađivanje, po ovim sadašnjim parametrima je jako blizu nule. Covid dodatak u Hrvatskoj kasni, to je trebalo već prošle godine dati, a sada je trebala ići druga tranša. Ja sam predsjednik stranke tek dva mjeseca i drago mi je da sam se izborio za ovo. Prošle godine da je bio veći pritisak isto se moglo izboriti”, kazao je Gabričević.

Trenutačni iznosi covid dodatka od 150, 100 i 50 eura, ovisno o visini mirovine, ne moraju biti konačni.

“Mi smo prijedlog prilagodili zemljama u okruženju. Nismo mogli u potpunosti pratiti Sloveniju, ali ove druge jesmo. Mislim, bolje je i ovo nego da umirovljenici ostanu bez ičega. Nećemo stati na ovome, mi ćemo pokušavati i dalje učiniti sve što možemo za umirovljenike”, kazao je Gabričević.

 

Umirovljenici i više nego optimistični: Očekujemo covid dodatak do kraja ožujka!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap