Predizborne igre: Umirovljenicima ove godine 13, a iduće čak 14 mirovina

Josip Mihaljević
27. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Kampanja za predsjedničke izbore je u punom jeku, a poljski političari su pripremili ogromne naknade za svoje umirovljenike. Trenutačni predsjednik Andrzej Duda potpisao je nacrt zakona prema kojem će poljski umirovljenici ove godine dobiti 13, a iduće čak 14 mirovina.

poljska

Foto: Poljski parlament | Youtube screenshot

Poljska uvodi godišnji bonus za umirovljenike i primatelje invalidskih naknada, a nacrt zakona je ovoga tjedna potpisao trenutačni predsjednik Andrzej Duda, piše poslovni.hr.

Sve se to događa u jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore koji se održavaju 10. svibnja.

Političari su odlučili gotovo svim umirovljenicima isplatiti godišnji bonus u visini minimalne mirovine koja u ovom trenutku iznosi 1.200 zlota, odnosno 2.978 kuna.

U poljskoj živi oko 12.6 milijuna umirovljenika, a bonus bi ove godine zahvatio čak 10 milijuna

poljska
Poljska uvodi posebne mirovine za majke četvero ili više djece

umirovljenika ili invalida. Sve će to koštati 11,7 milijardi zlota, odnosno oko 20 milijardi kuna. Hrvatska toliko novca na sve mirovine potroši u pola godine!

Vlada je također na sjednici ovoga tjedna usvojila i nacrt zakona kojem će umirovljenicima iduće godine biti isplaćen još jedan jednokratni bonus. Drugim riječima, ove godine dobit će 13, a iduće čak 14 mirovina.

Očekivano, oporba je kritizirala mjeru, tvrdeći da će se bonusi financirati uglavnom iz fonda koji je namijenjen za isplatu invalidnina. Predsjednik Andrzej Duda vodi u anketama, a analitičari ističu kako su obećanja o većim socijalnim naknadama igrala veliku ulogu u dovođenju konzervativne stranke Zakon i pravda (PiS) u proteklim izborima.

Predizborne igre: Umirovljenicima ove godine 13, a iduće čak 14 mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap