Donosimo što su umirovljenici s Vladom dogovorili oko cjepiva, covid dodatka i dostave mirovine poštom

Josip Mihaljević
11. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Nakon dugo vremena, umirovljenici su danas nastupili ujedinjeno. Dvije najveće udruge i tri najveće umirovljeničke političke stranke održali su konferenciju za medije u Radničkom domu – govorili su o AstraZenecinom cjepivu, covid dodatku za umirovljenike i mogućem oživljavanju dostave mirovine poštom. Umirovljenici su danas nastupili s malo blažom retorikom što se tiče uporabe cjepiva, a iznosi ‘covid dodatka’ su umanjeni.

umirovljenici presica

Foto: S lijeva na desno – Milivoj Špika (BUZ), Veselko Gabričević (HSU), Jasna A. Petrović (SUH), Višnja Fortuna (MUH) i Žarko Delač (SU) | Mirovina.hr

Predstavnici umirovljenika danas su održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o uporabi AstraZenecinog cjepiva, isplati covid dodatka umirovljenicima i mogućem oživljavanju dostave mirovine poštom.

Podsjetimo, umirovljeničke udruge (Sindikat i Matica umirovljenika) te tri umirovljeničke stranke (Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Hrvatska stranka umirovljenika) proteklih su dana žestoko protestirale protiv uporabe AstraZenecinog cjepiva nad starijima od 65 godina uslijed informacija kako je dvadesetak europskih zemalja odlučilo to cjepivo iskoristiti samo za mlađe od 65, a u pojedinim zemljama mlađe od 55 godina.

Međutim, važno je napomenuti da su umirovljenici jučer dobili poziv iz ureda Vlade, a prije današnje presice su tamo bili na sastanku.

“Jurili smo na sastanak s Vladom”

Jasna A. Petrović kazala je kako su jutros, prije konferencije za medije, održali sastanak u Vladi nakon iznenadnog poziva, te da su ih upoznali sa svoja tri zahtjeva.

Prvi od njih, pri kojem i dalje ostaju, jest obustava cijepljenja starijih osoba AstraZenecinim cjepivom. Ovo je karta koju su umirovljenici pokazali, a koja pokazuje zemlje koje su odlučile ograničiti AstraZenecino cjepivo na mlađe od 65 godina:

astrazen zemlje

Foto: Mirovina.hr

Međutim, umirovljenici su danas nastupili s puno blažom retorikom prema AstraZenecinom cjepivu:

ujedinjeni umirovljenici
Umirovljenici se ujedinili protiv AstraZenece: Sutra će od Vlade tražiti i 'covid dodatak' na mirovine!

“Vidite kako se Europa plavi i da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koje nažalost nastavljaju cijepljenje starijih s AstraZenecom. Ali imamo obećanja da će se, po novim studijima, moći vidjeti da se vrlo vjerojatno AstraZeneca može nadocijepiti s recimo Pfizerom ili Modernom. To je nova informacija koja je itekako zanimljiva. O njoj će biti više govora danas na Vladi u 12 sati.

Svakoj bi Vladi odgovaralo da se umirovljenici ne udružuju u agendi koja njima nije draga”, kazala je Petrović.

Petrović je istaknula kako oni “nikako ne zagovaraju da se ljudi ne cijepe”, a osudili su retoriku pojedinih stručnjaka koji putem medija umirovljenicima poručuju da se cijepe AstraZenecom “ili će se načekati”.

“Mi smo postavili pitanje, da li će predstavnici Sabora i Vlade provesti još jednu kampanju s javnim cijepljenjem svojih roditelja s AstraZenecom nakon što su oni cijepljeni Pfizerovim cjepivom?”, pitala je Petrović.

Umirovljenicima koji se cijepe s AstraZenecom poručuju da prate koje će biti mogućnosti docjepljivanja.

Umjesto 2.500 kuna za umirovljenike predložili 1.135 kuna dodatka!?

Veselko Gabričević govorio je o ideji isplate ‘covid dodatka’ umirovljenicima. Podsjetimo, Gabričević je u ime HSU-a nedavno predložio da umirovljenici s mirovinama do 2.500 kuna dobiju jednokratno 2.500 kuna isplate, a oni čija je mirovina između 2.500,01 i 4.000 kuna bi dobili 1.500 kuna jednokratne isplate. Dodatno, svi umirovljenici na potresom pogođenom području dobili bi dva puta po 2.500 kuna isplate.

Danas, kada je govorio o covid dodatku, izašao je s bitno manjim brojkama. Novi covid dodatak koji je predložio Veselko Gabričević više je nego dvostruko manji od njegovog originalnog prijedloga.

Gabričević i Hrelja
HSU traži Covid dodatak za umirovljenike: Za neke 5.000 kuna, a za većinu 2.500 kuna pomoći!

“Mi smo zajedno sa Sindikatom i Maticom umirovljenika usuglasili stavove s čime da idemo i s kojim zahtjevima treba ići pred Vladu RH. Mi predlažemo i tražimo da umirovljenici koji imaju mirovine do 2.710 kuna da oni dobiju covid dodatak od 150 eura. Takvih je u RH 807 tisuća. Sljedeća kategorija umirovljenici su od 2.710 pa do 5.000 kuna mirovine, njih je oko 244 tisuće, oni bi dobili po 100 eura.

Samci koji imaju preko 5.000 kuna, njih je oko 7.200, oni bi dobili po 50 eura. Kada ovo sve pomnožite i izračunate, to vam je cifra negdje oko 1 milijarde i 93 milijuna kuna. Izgleda mnogo, ali koliko je vremena prošlo od početka pandemije, skoro godinu dana, kad pogledate kako su reagirale zemlje u okružju, onda ovo zaista nisu neke cifre koje bi trebale obeshrabriti našu Vladu”, kazao je Gabričević.

Izgledno je da će usklađivanje mirovina biti oko 0 posto, kazao je Gabričević, te je najavio dodatne razgovore s Vladom oko te problematike:

“Ili će se donijeti odluka da se ide s jednom cifrom usklađivanja, bez obzira koliko je nerealna ili nerealna, ili će se jednokratno dodijeliti umirovljenicima, vidjet ćemo. Teško ćemo odustajati od naših cifri i prijedloga. Očekujemo da će ovo pitanje biti riješeno do početka trećeg mjeseca”, kazao je Gabričević.

gabričević špika

Foto: Milivoj Špika i Veselko Gabričević | Mirovina.hr

Dostava mirovine i nacionalne naknade za starije poštom

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna govorila je o mogućem ponovnom uspostavljanju dostave mirovine poštom koje je ukinuto 2014. godine.

Umirovljenici traže da se hitno uvede besplatna dostava mirovina poštom!

“Naši umirovljenici imaju jako puno problema, obraćaju nam se često. Onima koji žive u ruralnim područjima teško je otići do pošte ili banke, a pogotovo u pandemijskoj godini kada se mnogi ne usude otići van. Premijer je dao odmah zadatak da se to ispita i istraži, a mi smo na neki način shvatili da će to jako brzo krenuti. Ne sutra, ali onim umirovljenicima kojima je to potrebno treba se omogućiti dostava mirovine poštom”, kazala je Višnja Fortuna.

Donosimo što su umirovljenici s Vladom dogovorili oko cjepiva, covid dodatka i dostave mirovine poštom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap