Zašto su predstavnici umirovljenika ‘covid dodatak’ spustili s 2.500 na 1.135 kuna!?

Josip Mihaljević
11. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika prije tri tjedna iznijela je prijedlog o isplati takozvanog ‘covid dodatka’ za umirovljenike. Od tada rade na ujedinjavanju umirovljeničke scene. Danas su umirovljenici nastupili ujedinjeno po prvi puta nakon dugo vremena, ali dodatak koji su predložili više je nego dvostruko manji od originalne ideje. Pitali smo ih zašto.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izašla je prije tri tjedna sa zanimljivim prijedlogom isplate takozvanog ‘covid dodatka’ za umirovljenike. Prema tadašnjoj ideji, novac bi se isplatio prema ovom modelu:

  • Umirovljenicima s mirovinom do 2.500 kuna – jednokratno 2.500 kuna dodatka
  • Umirovljenicima s mirovinom od 2.500,01 do 4.000 kuna – jednokratno 1.500 kuna dodatka
  • Za sve umirovljenike koji žive na potresom pogođenim područjima (Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Zagrebačka županija) – dva puta po 2.500 kuna covid dodatka

Od tada do danas vodstvo HSU-a radi na okupljanju i ujedinjavanju umirovljeničkih opcija, a danas smo imali prilike vidjeti rezultate tog rada. Po prvi puta nakon dugo godina, zajednički su nastupile dvije najveće umirovljeničke udruge (Sindikat i Matica umirovljenika) te tri najveće umirovljeničke stranke (Hrvatska stranka umirovljenika, Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno).

Kada su danas govorili o covid dodatku za umirovljenike, izašli su s puno manjim novčanim iznosima. Sada predlažu isplatu po ovom modelu:

  • Umirovljenicima s mirovinom do 2.710 kuna – 1.134 kune dodatka (150 eura)
  • Umirovljenicima s mirovinom od 2.710,01 do 5.000 kuna – 756 kuna dodatka (100 eura)
  • Umirovljenicima samcima s mirovinom preko 5.000 kuna – 378 kuna dodatka (50 eura)

“Ako tražite puno, nećete dobiti ništa”

Pitali smo šefa HSU-a Veselka Gabričevića zašto je iznos covid dodatka kojeg je iznio prije dvadesetak dana srezan za više nego dvostruko:

Gabričević i Hrelja
HSU traži Covid dodatak za umirovljenike: Za neke 5.000 kuna, a za većinu 2.500 kuna pomoći!

“Rekao sam da je to u dogovoru s Maticom i Sindikatom umirovljenika. Oni su tražili manje, to pitajte njih. Oni misle da je naš prijedlog preveliko opterećenje za Vladu, vi znate da je naš originalni prijedlog težak oko dvije milijarde. S novim prijedlogom smo negdje na milijardu kuna. To je primjerenije, a vidim i da je Vlada odmah na ovo trznula. Prije se nije oglašavala. Prema tome, ja bi bio zadovoljan i s takvim dodatkom, sve zemlje u okruženju su nešto napravile, a Hrvatska nije ništa. Ako bi bilo ovo, postavlja se pitanje je li to bolje dati jednokratno ili da se uskladi mirovina pa da umirovljenici dobiju tridesetak kuna više svaki mjesec”, kazao je Gabričević.

Zatim smo pitali predsjednicu Sindikata umirovljenika Jasnu A. Petrović zašto je covid dodatak kojeg su zajednički dogovorili dvostruko manji nego HSU-ov prijedlog od prije dvadesetak dana.

“Iznosi su kompromisni, mi smo se uspoređivali sa Slovenijom, s Crnom Gorom, Kosovom, Srbijom, dakle zemljama u okruženju čiju sudbinu podjednako dijelimo”, kazala nam je Jasna A. Petrović.

Pitali smo ju ako su umirovljenici u Srbiji dobili dva puta po 100 eura, ne znači li to da bi Hrvatska svojim umirovljenicima mogla platiti više od toga?

“Nije bila naša ideja da se spuste iznosi. Bio je zajednički dogovor, da se tempira s trenutkom usklađivanja. Oni (HSU, op.a.) su tražili 2.500 kuna što je obična polazna politička želja svake stranke, da se ostvare što veća prava. Ali jasno je i njima da to nije realno”, kaže Petrović.

Pitali smo ju nije li bolje tražiti što veći iznos, pa ga spuštati eventualno u pregovorima s Vladom:

“Nije, onda vas odbiju odmah. Mi smo imali računice. Vjerujemo da su to računice koje su realistične”, zaključila je Petrović.

Zašto su predstavnici umirovljenika ‘covid dodatak’ spustili s 2.500 na 1.135 kuna!?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap