Lažni američki vojnik zaveo i prevario 72-godišnjakinju iz Hrvatske

Jasmina Grgurić
12. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Prva pomisao na rečenicu iz naslova većini je: “Meni se to nikada ne bi moglo dogoditi“. Ali, može se dogoditi, pogotovo kada su u pitanju osjećaji, i zato je važno s pričom ove hrvatske umirovljenice upoznati što veći broj građana. Ona je tek jedna od žrtava prijevare putem Interneta, a njihov broj je u stalnom porastu. Naime, 72-godišnja žena upoznala je lažnog američkog vojnika u kojeg se zaljubila komunicirajući s njim preko Facebooka te mu na kraju balade poslala ogromnu sumu novca. Srećom, stvar je spasila kći, a način na koji je 55-godišnji stranac “operirao” nije nimalo bezazlen i neuvjerljiv.

Ilustracija: Pixabay

Život 72-godišnje žene s juga Hrvatske umalo je upropastio strani prevarant. Zapravo, na prvu se činilo kako je u umirovljenički, samački svijet ove udovice unio promjenu na bolje. Dane i noći provodila bi u komunikaciji s njim putem Facebooka, a poruke koje su razmjenjivali bile su pune informacija o međusobnim životima, romantike i zajedničkih planova. Ona se toliko zaljubila da je bila spremna s njim otići i na kraj svijeta, poslati mu fotografije u rublju pa čak i – novac. Ipak, iza svega je stajala krajnje okrutna namjera lažnog američkog vojnika.

Tražio je novac za slanje paketa

Promjenu u ponašanju starije Dalmatinke najprije je primijetila njezina kći. Majka je rutinu koja se sastojala od kave i kartanja s prijateljicama zamijenila kupovinom novih haljina, čipkastog rublja, cipela na petu i kozmetičkim tretmanima. Pravdala je to željom za nekim novim životom i promjenom, dok je kći, koja je ovu priču ispričala za Jutarnji list, bila sretna zbog majčina osmijeha.

Lažni policajci umirovljenicima "izmuzli" čak 18 milijuna kuna ušteđevine!

No, sve se promijenilo kada je majka obznanila da ide na dvotjedno putovanje, možda i dulje. Priznala je da se zaljubila i pronašla nekoga tko je razumije, uvjerena da joj se nakon smrti supruga to više nikada neće dogoditi. Otkrila je pritom da je riječ o američkom vojniku s Facebooka. Kćeri je odmah bilo jasno da je njezina majka upala u klopku najvećih kriminalaca koji se lažno predstavljaju kako bi se domogli novca.

Zahtjev za prijateljstvom stigao joj je već dan nakon što je za rođendan dobila novi tablet uređaj i otvorila profil. Vjerovala je da je taj muškarac stvaran, čak i kada ju je zatražio novac, kako bi paket s njegovim stvarima, koje je poslao preko vojske, stigao na njezinu adresu, za što mu je bilo potrebno 3.500 eura. Tako će ga njegove stvari, pisao joj je, već čekati kad stigne u Hrvatsku.

Isplatu uspjeli stopirati zahvaljujući policiji

Tog jutra, kada je sve rekla kćerki, uplatila je traženi iznos, čitavu svoju životnu ušteđevinu, na račun u Dubaiju. Kći joj je objasnila da je prevarena, što ju je stravično pogodilo. Otišli su na policiju i uz njihovu pomoć uspjeli stopirati isplatu. Komunikaciju s kriminalcem nastavila je kći kako bi pomogla u njegovu hvatanju.

Ovo je samo jedan od oblika računalne prijevare, kakvih je lani u Hrvatskoj zabilježeno čak 1.310, što je čak 17 posto više nego u godini ranije. Dobra vijest je da je rastao postotak njihova rješavanja za 27 posto. Među njima je bila i lažna nagradna igra putem koje su građani kriminalcima otkrivali svoje osobne podatke.

 

Lažni američki vojnik zaveo i prevario 72-godišnjakinju iz Hrvatske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap