U Češkoj struja poskupjela za 62 posto, u Hrvatskoj za 4,8 posto, dok plin u Hrvatskoj ima skoro najnižu cijenu

Ana Kanazir
8. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Eurostat je objavio podatke kojim zemljama i u kolikoj mjeri su struja i plin poskupjeli. U Češkoj je tako struja najviše poskupjela i to za čak 62 posto, dok je prema ovim podacima u Hrvatskoj poskupjela za 4,8 posto. Što se tiče plina, on je najskuplji u Estoniji. Ovo su podaci za prvu polovicu ove godine u odnosnu na prvu polovicu prošle godine.

Ilustracija: Rawpixsel

Što se tiče poskupljenja na razini Europske unije, struja je porasla s 22 eura za 100 kilovat-sat na 25 eura, dok je cijena plina narasla sa 6,4 eura za 100 kilovat-sat na 8,6 eura. Iako su i ovo velika poskupljenja, sve je izglednije da će cijene dodatno rasti.

racun struja HEP
Iz HEP-a otkrili na koje sve načine ove zime možete uštedjeti na električnoj energiji, a savjeti su vrlo zanimljivi

Koliko je poskupjela struja?

Struja je najviše poskupjela u Češkoj, za 62 posto, a odmah iza nje se nalazi Latvija s 59 posto i Danska u kojoj je struja poskupjela za 57 posto. Iako i Hrvatska bilježi poskupljenja struje, u usporedbi s drugim zemljama, radi se o vrlo maloj promjeni cijena, odnosno o poskupljenju od 4,8 posto. Ipak, struja je pojeftinila u pet zemalja, a ove zemlje sretnice su: Nizozemska, Slovenija, Poljska, Portugal i Mađarska.

Struja se može uštedjeti na razne načine, a i najmanja ušteda puno znači. Upravo zato je HEP izdao niz različitih savjeta kako jednostavno možete uštedjeti na struji, a o kojima smo pisali ovdje. Jedan od osnovnih je da pratite jeftiniju tarifu struje, koja trenutno vrijedi od 21:00 sat do 7:00 sati ujutro. Upravo je ovo vrijeme najbolje za pranje rublja ili posuđa, kao i za korištenje drugih kućanskih aparata. Kako biste znali koliko točno trošite struje, postoji i kalkulator za izračun cijena električne energije. Nakon unosa podataka o potrošnji, kalkulator će prikazati okvirne mjesečne ili godišnje cijene električne energije kod pojedinog opskrbljivača.

Koliko je poskupio plin?

Plin je najviše poskupio u Estoniji za čak 154 posto, u Litvi 110 posto i u Bugarskoj 108 posto. Cijena plina je niža jedino u Mađarskoj i to za 0,5 posto. U Njemačkoj je također poskupio plin, što dokazuje i ovaj slučaj umirovljenika iz Njemačke kojemu su računi za plin sa 199 eura skočili na 1.146 eura. Već je odustao od ljetovanja i odlazaka u restorane, jer mu je mirovina svega 1.800 eura. Ipak, umirovljenicima u Njemačkoj će biti malo lakše jer će baš svi dobiti energetski dodatak.

Kako navodi HRT Hrvatska je, uz Mađarsku i Latviju, u skupini zemalja s najnižom prosječnom cijenom plina za kućanstva, od 4,1 eura za 100 kilovat-sati. Bez obzira na to, cijena je porasla za 9,6 posto u odnosnu na prošlu godinu.

grijanje
Ovako to radi Njemačka: Isplatit će energetski dodatak svim umirovljenicima, poznata je i cifra

Ne zaboravite i koliko je važno napraviti godišnji servis bojlera, kao i dimnjaka, o čemu smo pisali ovdje. 

U usporedbi s cijenama plina i struje iz 2008. godine, Dnevnik Nove TV navodi kako je plin u prosjeku tada stajao 5,8 eura, a danas je 8,6 eura, dok je cijena struje bila 16 eura za 100 kilovat-sati, a danas je 25 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap