Ni Nijemcima nije lako: Umirovljeniku račun za plin ‘pojeo’ više od pola mirovine

Milan Dalmacija
7. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Jednom njemačkom umirovljeniku su računi za plin sa 199 eura skočili na 1.146 eura. Već je odustao od ljetovanja i odlazaka u restorane, jer mu je mirovina svega 1.800 eura. Pritom nema povjerenja u vladin paket ekonomskih mjera pomoći.

plinski stednjak

Foto: Unsplash

Plinska kriza uzela je maha u Europi. Nakon što je ruski Gazprom najavio kako će do daljnjega obustaviti isporuku plina Europi zbog navodnog kvara na plinovodu Sjeverni tok 1, cijene plina na burzama ponovno su naglo skočile.

Rastu cijene plina za kućanstva: Neki bi ga mogli plaćati i šest puta skuplje

 

Najgora situacija je u Njemačkoj, koja je podosta ovisna o ruskom plinu. Tamo su cijene za kućanstva postale neizdržive. Fenix Magazin donosi priču o 72-godišnjem umirovljeniku iz Saske, Hermannu Rosenkranzu. Njegovi računi za grijanje su do nedavno iznosili svega 199 eura mjesečno.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

– Odjednom sam morao plaćati 1.146 eura mjesečno. Mislio sam da su ludi! Kao umirovljenik dobivam 1.800 eura mjesečno, rekao je Rosenkranz, koji je bez razmišljanja prešao kod drugog dobavljača plina, ali ni njihovi računi nisu puno manji, između 800 i 900 eura.

Svoju kuću, koju je izgradu u Bad Schlemu prije dvadesetak godina sve će teže grijati, iako mu djeca i partnerica rade. Porasli su mu i drugi režijski troškovi.

– Odmor za sljedeću godinu je već otkazan, izlasci u restoran također više nisu mogući. Do sada smo uvijek mogli malo uštedjeti, no to više ne možemo, rekao je Rosenkrantz koji ne očekuje pomoć od države.

Dodaci za umirovljenike i druge mjere

Dok dobavljači plina rast cijena pravdaju “velikim povećanjem troškova nabave na veleprodajnim tržištima”, država je odlučila lansirati paket mjera vrijedan 60 milijardi eura. Uz ostale mjere, njemački će umirovljenici dobiti 300 eura dodatka.

U Hrvatskoj je situacija slična. Najavljuje se poskupljenje plina za građanstvo već od 1. listopada. Neki dobavljači najavljuju i šest puta veće cijene, dok bi cijene za one koji plin dobivaju preko obvezne javne usluge trebale biti više između 20 i 65 posto.

Vlada je stoga najavila paket mjera, koji bi trebala usvojiti na sjednici u četvrtak. Njime bi umirovljenici ponovno dobili energetski dodatak, a domovi za starije bi svoje režijske troškove plaćali po tarifi kućanstava. Dosad je već smanjen PDV na ogrjevna sredstva i toplinsku energiju, a u planu je i reguliranje cijena grijanja na toplanu.

Ni Nijemcima nije lako: Umirovljeniku račun za plin ‘pojeo’ više od pola mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap