Iz HEP-a otkrili na koje sve načine ove zime možete uštedjeti na električnoj energiji, a savjeti su vrlo zanimljivi

Ana Kanazir
19. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Kako bi se ove godine probalo što manje trošiti i rasipati energiju, mogu se napraviti neke male promjene u korištenju pojedinih uređaja, ali i obratiti pažnju na grijanje i prozračivanje prostorija. Detaljne upute i savjete o tome kako uštedjeti je dao HEP na svojim stranicama, a tajna leži u sitnicama.

racun struja HEP

Foto: Mirovina.hr

Prije svega, obratite pozornost na to da uređaje koristite u određeno vrijeme u danu, odnosno kada je struja jeftinija, što je u zimskom računanju vremena od 21:00 sat navečer do 7:00 sati ujutro. Samo ovime možete znatno uštedjeti, a spominju se i drugi korisni savjeti koji se odnose na kućanske uređaje.

racun struja HEP
Saznajte koliko vas košta struja: Kućanstvima ponuđen kalkulator za izračun cijena

Kako štedjeti na struji?

Kod uštede je svaki detalj jednako važan, od položaja određenih uređaja u prostoriji do korištenja štednih žarulja, ali i do načina na koji prozračujete prostor. Evo što HEP savjetuje:

Perilica i sušilica rublja

Uvijek kupujte uređaje koji imaju viši stupanj energetske učinkovitosti. Osim toga, koristite ih, baš kao i sve druge uređaje, u navedenim večernjim satima. Pomoći može i korištenje posebnih opcija kojima se dodatno štedi struja, kao što su ekološki načini pranja. Perilicu, ali i sušilicu tako nemojte previše natrpati, već je napunite do dopuštene količine rublja.

Perilica posuđa

Neke perilice posuđa također imaju ekološki program pranja koji će uštedjeti električnu energiju. Osim toga, probajte posložiti posuđe tako da je prostor dobro popunjen.

Priprema hrane

Iz HEP-a kažu kako su najučinkovitije stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče. Dodaju i kako kod kuhanja na električnom štednjaku treba redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline.

Rasvjeta prostora

Najbolje je koristiti štedne žarulje u većini prostorija, a pomoći može i postavljanje većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji. Kažu i kako svijetlo obojani zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih.

Hladnjak

Kod hladnjaka je važan položaj u prostoriji. Treba ga staviti dalje od izvora topline i izvan dohvata Sunčevih zraka. Jednako tako, hladnjak udaljite od zida kako bi zrak iza njega mogao strujati. Vodite brigu i o temperaturi hladnjaka kako ne bi bila preniska i kako ne bi došlo do dodatnog trošenja, a također redovito uklanjajte naslage leda u zamrzivaču.

Bojler

Kod bojlera treba paziti da se voda u njemu ne zagrijava na temperaturi većoj od 60 stupnjeva, a povremeno treba i očistiti grijače bojlera od kamenca. Jednako tako, iz gradske plinare savjetuju da prije sezone grijanja napravite servis bojlera. 

Grijanje stana

Najveći trošak je ipak grijanje. Za početak očistite radijatore na ovaj način, a pazite i na temperaturu prostora. Uvijek pazite da vam je prostor dobro izoliran, a raspore na prozorima je potrebno zabrtviti i prebaciti na zimski način rada. Ovime neće doći do tolikog rasipanja energije te neće ulaziti hladan zrak. Iako je prostorije važno prozračivati redovito, pazite da to nije dulje od 10 minuta kako se ne bi ohladili zidovi. Udaljite zavjese ili bilo kakav tekstil od radijatora, a izbjegavajte i sušenje rublja na samom radijatoru jer se time neće grijati prostorija u kojoj boravite.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap