Sve veći broj prevaranata: ‘Njemu se žuri ako je pred vašim kućnim vratima pa što više odugovlačite’

Luka Kalac
22. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Unatoč brojnim upozorenjima i novim sigurnosnim značajkama uređaja, prevaranti i dalje vješto izmiču ruci pravde. Njihove metode su sve domišljatije, pa su se prilagodili prevarama na kućnom pragu, ali i onim telefonskim i internetskim. Upravo zbog toga ih je sve teže pratiti pa im krađe novca polaze za rukom. Prevarante biste trebali, pogotovo ako vam dođu na kućni prag, sve duže zadržavati jer je njihov cilj ući u vaš dom i počiniti ono što su naumili, poručila je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke .

Umirovljenik sjedi na krevetu u pidžami i gleda u pod.

Umirovljenik | Foto: Pexels / cottonbro studio

Najčešće vrijedi pravilo u kojem, ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda to doista i jest. Prevaranti vrebaju iza svakog kuta, nudeći vam prvenstveno dobro konstruiranu priču, a tek onda proizvod koji najvjerojatnije i ne biste kupili da ga vidite u trgovini. Mnogi od njih predstavljaju svoje usluge ili proizvode koje nude neponovljivim i gotovo uvijek stvaraju dojam ‘uzmi ili ostavi’ vršeći dodatan pritisak, kako građani ne bi shvatili što im smjeraju ili još gore, da shvate da im serviraju prevaru koje će tek postati svjesni.

Prevaranti su sve kreativniji i domišljatiji

Žrtva jedne prevare je bila i gospođa Marija Širanović iz Zagreba. Cijeli slučaj je započeo kada je na jednoj internetskoj stranici ugledala sandale koje su joj se svidjele. Prošlo je dva tjedna otkako ih je naručila, a na kućnu adresu su joj stigle, kako kaže, plastične sandale koje nisu ni približno te kvalitete, a uz to su smrdjele na plastiku.

Njezinoj prijateljici su prevaranti također stvorili problem. Gospođa nije ni slutila da će dolaskom majstora u njen dom zapravo doći lopovi. Gospođa Širanović je otkrila kako su njenoj prijateljici lažni majstori ukrali zlato, dok je ona bila u kuhinji, sigurna u to da majstori rade svoj posao. Ovim lopovima se nije uspjelo ući u trag jer je broj postao nedostupan. Policijske uprave diljem Hrvatske na dnevnoj razini zaprimaju prijave o ovakvim i sličnim slučajevima. Kreativnost prevaranata ne opada pa se nerijetko predstavljaju kao policajci, bankari, liječnici, maseri, a zabilježeni su slučajevi gdje su se predstavljali čak i kao ministri.

– Njemu se žuri ako je pred vašim kućnim vratima, da uđe u vaš dom i počini kazneno djelo, međutim vama se ne treba žuriti. Što više odugovlačite, npr. pokažite mi službenu iskaznicu, dajte mi broj značke da provjerim jeste li službena osoba, dajte mi vremena da pozovem kćer ili sina pa ćemo onda, rekla je Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke za emisiju RTL Danas, piše net.hr.

Muškarac unosi PIN na bankomatu kako bi pristupio svom računu s kojeg će mu biti povučen novac.
Ako sumnjate da ste žrtva bankovne prevare, uz ovih šest znakova saznat ćete jesu li vaše sumnje utemeljene

Varaju preko interneta i telefona

Čak i ako ne otvarate vrata nepoznatim osobama, niste u potpunosti sigurni jer prevaranti vrebaju preko interneta i telefona. Posreći li im se, žrtvi s računa počiste i zadnji cent. Mnogi prevaranti smišljaju razne izlike kako bi od potencijalnih žrtvi dobili podatke bankovnog računa nakon čega ima ukradu novac.

Nažalost, na ovakve prevare u prosjeku dnevno nasjedne minimalno petero ljudi u Hrvatskoj. U prva četiri mjeseca 2023. godine policija je evidentirala 621 slučaja prevare, dok je u istom razdoblju ove godine zabilježeno 677, što je gotovo 10 posto više nego lani. Rast prevara bilježi se i na razini Europe, prenosi net.hr.

Podsjećamo kako smo krajem proveli anketu na našem portalu i na Facebook stranici u kojoj smo vas pitali jeste li ikada bili žrtva novčane prevare. Nažalost, gotovo pola ispitanika je bila novčano prevarena, unatoč brojnim upozorenjima policije i medijskim napisima. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap