Poražavajući podaci ankete: Gotovo trećina ispitanika je bila novčano prevarena

Luka Kalac
22. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Upravo zbog svoje srdačnosti i pristupačnosti brojni umirovljenici postanu žrtve prevaranata koji ne biraju sredstva kada je riječ o krađi njihovog novca. Unatoč brojnim savjetima i upozorenjima, prevaranti često uspijevaju u svojem naumu, a umirovljenici ostaju bez vrijednih stvari. Čak 204 osobe, odnosno 30,82 posto vas je u našoj anketi izjavilo da su do sada bili prevareni. S druge strane, 387 osoba, odnosno 58,46 posto vas nije imalo ovakvo iskustvo.

Telefonske prevare, prevare putem SMS poruka i elektroničke pošte, internetske prevare, lažna predstavljanja i investicijske ponude, samo su neki od načina prevare koje su servirane umirovljenicima. Riječ je o nekim najprepoznatljivijim metodama, no koliko god se trudili držati korak s prevarantima, teško ih je pratiti, a pogotovo nadmašiti njihovu dosjetljivost na što ukazuju i podaci. Tako je čak 449 umirovljenika prevareno u samo prvih devet mjeseci ove godine, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), a nažalost, ta brojka je u porastu jer svakodnevno svjedočimo nizu prevara starijih osoba. Naši rezultati ankete su pokazali kako većina vas, na svu sreću, nisu do sada bili prevareni.

Prevare vrebaju sa svih strana

Da prevare vrebaju sa svih strana, dokaz je i nedavna priča iz jednog doma za starije i nemoćne u okolici Ludbrega koji je, na sreću, zatvoren. U tom su domu vlasnici uvjerili dvije korisnice doma da im predaju novac na čuvanje, a jedna od njih je nagovorena da podigne kredit na svoje ime za njihove potrebe. Cijelu priču možete doznati ovdje.

U Labinu se jedna prevarantica predstavljala kao socijalna radnica koja je prodavala kreme, no kada je njena žrtva posumnjala u istinitost te tvrdnje, kradljivica je iskoristila trenutak gospođine nepažnje i otuđila novčanik s nekoliko stotina eura. Isto tako, čeka se i suđenje za prevarante koji su se lani prerušavali u policijske službenike i tako tražili novac te zlatni nakit od umirovljenika. U toj organizaciji sudjelovale su 22 osobe, a prema dosadašnjim saznanjima, prevarili su 89 imućnih umirovljenika. Više o tom slučaju možete pročitati ovdje.

Približava se i Crni petak, posljednji petak u studenom koji je već neko vrijeme poznat kao dan s najvećim popustima u godini. Takve akcije na proizvode primjenjuju se kako u fizičkim trgovinama, tako i u onim online. Budući da je u prvih devet mjeseci ove godine 75 posto umirovljenika prevareno u online transakcijama, trebali bi biti na posebnom oprezu. Ako ćete uštedjeti na božićnim poklonima kupnjom na Crni petak, obratite pažnju na neke od opasnosti o kojima smo pisali ovdje.

Novčanice eura u rukama
Drska pljačka usred bijela dana: Prevario bolesnu 81-godišnjakinju i iz kuće joj ukrao novac

Rezultati ankete

Na pitanje jeste li ikada bili žrtva novčane prevare, čak 204 osobe, odnosno 30,82 posto ispitanika je izjavilo kako su nažalost bili prevareni. Daleko manja brojka dolazi iz odgovora ‘Znam blisku osobu koja je bila žrtva novčane prevare’ koji je odabralo 36 ispitanika koji čine 5,44 posto sudionika ankete.

Samo 35 odgovora, odnosno 5,29 posto otpalo je na pravovremenu reakciju kada je potencijalna žrtva prepoznala da će biti prevarena te se povukla. Srećom, 387  čitatelja čini najveću skupinu ispitanika i upravo oni nikada nisu bili žrtve novčane prevare, prema rezultatima ankete.

Rezultati ankete - Jeste li ikada bili žrtva novčane prevare

Rezultati ankete | Foto: Screenshot / mirovina.hr

Mišljenja variraju

Pitali smo vas isto pitanje i na našoj Facebook stranici gdje su nam neki od vas ostavili zanimljive komentare. Neki od naših čitatelja koji su svoje mišljenje ostavili ispod objave se najbolje nose s potencijalnim prevarama, ni manje ni više nego ignoriranjem. ‘Nikome ne otvaram vrata, a na sumnjive pozive poklopim. Basta’, jedan je od zanimljivih komentara. Po nekima možda rigorozan, ali se ne ostavlja mjesta mogućoj opasnosti niti puno manevra prevarantima.

Najbrojniji su komentari onih čitatelja koji smatraju da nisu bili žrtve jer nemaju dovoljno novca za pokrasti. ‘Nemam!!! Niti sam što imao, niti što imam. Uvijek na istom’, ‘Ja sam stalno, i to godinama, u minusu. Ne brinu me ti prevaranti’, ‘Nisam, ali pokušaja ima svakodnevno. Čak sam neki dan dobila desetak poruka, ali nisam naivna, a niti glupa…’, ‘Bilo je pokušaja propitivanja znam li što o ulaganjima, gdje bi ulagala ako slučajno imam što, oni imaju sigurne ponude, lijepe zarade. Alaj sam se nasmijala i rekla im da su zvali pogrešnu osobu. Više ne zovu’, samo su neki od takvih komentara.

Postoje i oni koji su bili prevareni ili poznaju nekog tko se našao u tako nepovoljnoj situaciji. ‘Jesam, nasjela glupo, za 4.000 kuna odnosno osam jer sam morala vratiti 4.000. Džabe, MUP ništa. Nisu ušli u trag, pojeo vuk magarca’, ‘Iman par puta sam dobila novčanice iz drugih država umjesto eura jer su jako slične’, ‘Svi umirovljenici gledaju dnevnik na televiziji. Trebali bi često opominjati ljude na vijestima. Moju susjedu su zvale neke prevarantice, ali sa skrivenog broja pa im policija nije mogla ući u trag’, poručili ste na našoj Facebook stranici.

Sprječavanje prijevara

Sigurnosti nikada dosta kada su prijevare u pitanju, no neke stvari valja ponoviti kako biste na vrijeme prepoznali potencijalnog prevaranta. Ovom prilikom vam preporučujemo savjete iz MUP-a kako biste osigurali sebe i svoj novac.

• Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
• Ako se predstavi kao službena osoba, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid
• Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima
• Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju ‘po povoljnim cijenama’ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim ‘bolesti’, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku
• Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih
• Kad ste sami u stanu ili kući nemojte davati to do znanja sumnjivim osobama i zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži
• Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje
• Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)
• Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju iste upozoriti uz ponavljanje navedenih savjeta
• Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192

Copy link
Powered by Social Snap