Ako sumnjate da ste žrtva bankovne prevare, uz ovih šest znakova saznat ćete jesu li vaše sumnje utemeljene

Luka Kalac
20. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Broj osoba koje svakodnevno nasjedaju na bankovne prevare je u neprestanom porastu. Kako biste pravovremeno zaštitili svoj novac na bankovnom računu trebate slijediti određene upute, a najvažnije je ne otkrivati svoje podatke kada vam se netko predstavi kao djelatnik banke. Uvijek postoji opcija da nazovete službeni telefonski broj vaše banke i provjerite je li doista riječ o nekom novitetu ili podlom pokušaju još jednog prevaranta.

Muškarac unosi PIN na bankomatu kako bi pristupio svom računu s kojeg će mu biti povučen novac.

Bankomat | Foto: Unsplash / Eduardo Soares

Iz dana u dan policijske uprave diljem Hrvatske bilježe sve veći broj prevara, a pogotovo onih u kojima su žrtve osobe u mirovini. Izrazito je bitno pravovremeno prepoznavanje znakova potencijalne prevare kako biste na vrijeme spriječili pražnjenje vašeg bankovnog računa. Velike se opasnosti kriju u bankovnim prevarama jer možete ostati ne samo bez novca, već i bez osobnih podataka. Prepoznate li jedan od ovih šest znakova koji upućuju na prevaru, odmah kontaktirajte svoju banku.

Čuvajte se ovih lažnih poruka koje u ime banke stižu na e-mail adrese

Sumnjive bankovne transakcije

Izvršni partner odvjetničke tvrtke Hasner Law PC, Stephen R. Hasner je kao jedan od najčešćih znakova bankovne prevare istaknuo primjećivanje transakcija koje ne prepoznajete. Pri tome je prvenstveno mislio na troškove u financijskim izvješćima kojih se ne sjećate. Kako je i sam Hasner naglasio, iznenadili biste se koliko dobro ova taktika funkcionira jer ljudi inače zaboravljaju takve stvari.

S Hasnerom se slaže i stručnjakinja za financijske prijevare te privatna istražiteljica Sarah Martinez. Praćenje obavijesti koje vam dolaze na aplikaciji internet bankarstva je njezina preporuka. To je još jedan način pomoću kojeg biste trebali biti informirani o sumnjivim transakcijama.

– Redovito provjeravajte bankovne izvode i izvode kreditnih kartica i budite oprezni s malim, beznačajnim troškovima. Prevarant često može testirati račun prije nego što pokuša s većim transakcijama, rekla je Martinez za bestlifeonline.com.

Ne možete se prijaviti u vlastiti račun

Možete sumnjati i da ste žrtva prevare ako se bezuspješno pokušavate prijaviti u svoj račun. Vjerojatno je vaša lozinka promijenjena i tako je prevarant spriječio provjeru vašeg računa.

– Višestruki pokušaji neovlaštene prijave ili promjene podataka o vašem računu mogu značiti da netko pokušava neovlašteno pristupiti vašem računu, istaknula je Martinez.

Korištenjem jedinstvenih lozinki koje biste često trebali mijenjati, možete izbjeći potencijalne prevare. Isto tako, uključivanje dvostruke provjere autentičnosti vam neće biti na odmet jer ćete pomoću nje dodatno zaštititi svoje podatke. Imajte na umu da ni u kojem slučaju ne biste trebali dijeliti svoje osobne podatke drugima. Ako sumnjate da je vaš račun izložen opasnosti te je na meti prevaranata, smjesta kontaktirajte svoju banku.

Ne stižu vam više bankovni izvodi ili mailovi

Jedan u nizu znakova da prevarant ima pristup vašem bankovnom računu je taj da je promijenjen način isporuke bankovnih izvoda. Moguće je da vam općenito prestanu pristizati elektroničkom poštom ili u poštanski sandučić.

Ako su vam, na primjer, izvodi dolazili na mail, što je odjednom prestala biti praksa, to bi mogao biti znak da je prevarant promijenio vaše podatke za kontakt kako bi pristupio vašem računu i sakrio svoj identitet, tvrdi Martinez. Ovime on ima sve vaše podatke, pa tako i podatke bankovne kartice.

Poražavajući podaci ankete: Gotovo trećina ispitanika je bila novčano prevarena

Odbijena vam je ispravna transakcija

Ako ste kupili određeni proizvod internetskim putem i odbijena vam je valjana transakcija, to bi vam trebao biti znak upozorenja. U slučaju da ste suočeni s ovakvim problemom, ne mijenjajte način plaćanja, već u što kraćem roku kontaktirajte svoju banku kako biste odgonetnuli o čemu je zapravo riječ.

Viša porezna suradnica Ashley Akin naglasila je kako biste bilo kakve sumnjive aktivnosti trebali prijaviti banci jer je to najbrži način pomoću kojeg možete spriječili gubitak novca, ali i samog računa.

Iznenada vam je poslana nova kartica

U vašem poštanskom sandučiću ste pronašli kuvertu sa žigom banke unutar koje je nova kartica. Brojne žrtve prevare kreću od pretpostavke kako je riječ o uobičajenom protokolu banke, ne sluteći da je posrijedi prevara.

– Treba biti oprezan, ali i pribran kako biste izbjegli stres koji prevara uzrokuje. Uz neke jednostavne mjere opreza, svatko se može osjećati sigurnije kada su u pitanju njihove financije, misli Akin koji je u nastavku pojasnio kako će vam djelatnici banke rado izaći u susret ako ste suočeni s određenim problemom.

Banka vam je poslala sumnjivu poruku

U prošloj godini, mnoge žrtve prevara su nasjele na lažno upozorenje banke o čemu smo već pisali ovdje. Prevaranti se u takvim slučajevima lažno predstavljaju kao zaposlenici banaka, a zatim zahtijevaju potvrdu velikih novčanih transakcija ili kupnji.

Valja obratiti pozornost i na činjenicu da se najčešće u takvim porukama zahtjeva na hitnoj reakciji zbog čega žrtve, između ostalog, i nasjednu na prevaru. Imajte na umu ako primite poruku takvog ili sličnog sadržaja, a sumnjate da je riječ o službenoj obavijesti ove institucije, ne bi bilo zgoreg kontaktirati svoju banku preko službenog telefonskog broja i provjeriti je li doista riječ o njihovoj ili lažnoj poruci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap