Čuvajte se prevaranata: Zovu vas telefonom i predstavljaju se kao zaposlenici jedne banke, a evo što nude

Luka Kalac
22. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB), osvanulo je upozorenje u kojem se građane poziva na oprez. Ovog puta prevaranti kontaktiraju građane telefonskim putem i nude im prigodne eurokovanice po znatno višoj cijeni od nominalne, zamjenu navodno krivotvorenih novčanica te numizmatička izdanja. Iz HNB-a tvrde kako bi građane takve pozive prevaranata svakako trebali prijaviti Ministarstvu unutarnjih poslova.

baka telefonira

Ilustracija: Pixabay

Na službenim stranicama Hrvatske narodne banke (HNB) stoji upozorenje na pokušaje prevare. Nepoznate osobe kontaktiraju građane telefonskim putem i predstavljaju se kao zaposlenici HNB-a nakon čega im nude zamjenu ‘krivotvorenih’ novčanica. Isto tako, građanima nude kupnju eurokovanica po znatno višoj cijeni od nominalne.

– Hrvatska narodna banka zaprimila je informacije od građana o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne, stoji na stranicama Hrvatske narodne banke.

Zaposlenici HNB-a ne nude takve usluge telefonskim putem

Kako bi zaštitili građane od potencijalnih prevara, iz HNB-a su naglasili kako oni ne obavljaju zamjenu gotovog novca na takav način. Zaposlenici Hrvatske narodne banke ne upućuju telefonske pozive građanima kako bi provjerili podatke, niti im dolaze na kućni prag kako bi zamijenili novčanice. Imajte na umu da HNB-ovi zaposlenici ne prodaju numizmatička izdanja telefonskim putem.

– Upozoravamo građane da se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema populaciji starije životne dobi. Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova RH, tvrde iz HNB-a.

Muškarac unosi PIN na bankomatu kako bi pristupio svom računu s kojeg će mu biti povučen novac.
Ako sumnjate da ste žrtva bankovne prevare, uz ovih šest znakova saznat ćete jesu li vaše sumnje utemeljene

Naoružajte se pravim i točnim informacijama

Inače, javnost se može pobliže upoznati s procesom detaljne provjere zaštitnih obilježja euronovčanica na edukativnim internetskim stranicama HNB-a. Kako bi se izbjegle daljnje nejasnoće, građani mogu poslati upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica na e-adresu [email protected].

Iz Hrvatske narodne banke skrenuli su pažnju i na informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja HNB-a koje građani mogu dobiti osobnim dolaskom na prodajno mjesto – blagajnu HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu [email protected], telefonskim putem 01 4564500 te službenih mrežnih stranica HNB-a i Hrvatske kovnice novca.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap