Sučeljavanje na HRT-u: Što možemo očekivati od svih 11 kandidata?

Josip Mihaljević
17. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Iako se u početku činilo da do sučeljavanja predsjedničkih kandidata u prvome krugu neće doći, jučer se dogodio veliki obrat. Aktualna predsjednica prvotno je tvrdila da neće debatirati s ljudima koji nemaju izborni program, a onda se predomislila. Nakon nje svoj dolazak su potvrdili i drugi kandidati koji su tvrdili da bez nje debata nema smisla, a HRT kaže kako će na sučeljavanje doći svih 11 predsjedničkih kandidata.

Foto: Unsplash

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata još je prošloga tjedna izgledalo kao nemoguća misija, nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbila pozive Nove, RTL-a i N1 televizije. Nakon nje, sumnju u dolazak izrazili su i preostala dva vodeća kandidata, Zoran Milanović i Miroslav Škoro, tvrdeći kako nema smisla doći na sučeljavanje ako aktualna predsjednica neće prisustvovati.

Međutim, jučer je potvrđeno kako će predsjednica doći na večerašnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata u organizaciji HRT-a, na prvom programu u 21:05 sati. Sučeljavanje bi trebalo trajati dva i pol sata, a svoj dolazak potvrdilo je i preostalih 10 predsjedničkih kandidata.

Evo što danas možemo očekivati od njih.

Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica od najave kandidature u kolovozu nije u formi. Dok je na prošlim izborima Grabar-Kitarović uvelike bila nepoznanica koju su predstavljali kao uspješnu pomoćnicu glavnog tajnika u NATO savezu, Hrvati su je itekako upoznali u proteklih pet godina.

Brojke u kampanji su joj lošije nego prije pet godina. Skupila je oko 100.000 potpisa manje nego na prošlim izborima, a podrška u anketama joj iz mjeseca u mjesec pada, no i dalje je vodeća kandidatkinja.

Format debate joj možda najmanje odgovara od svih kandidata, a velik uteg će joj biti meta na leđima jer se preostali kandidati natječu za funkciju koju ona trenutno obnaša.

Zoran Milanović

Zoran Milanović u politiku se vraća kandidaturom za predsjednika, a u prvi plan je stavio svoj polarizirajući karakter. Relativno nedavno obnašao je dužnost premijera, pravog šefa države, na kojoj se ne može reći da se proslavio. Kritike na njegov mandat mogle su se čuti i s lijeve i s desne strane političkog spektra.

Dosadašnji dio kampanje odradio je rutinski, bez prevelikih iznenađenja, no debatiranje bi mu trebala biti jedna od jačih strana. Očekuje se agresivan gard i napad na aktualnu predsjednicu.

Miroslav Škoro

Da vam je netko prije pet godina rekao da će Škoro biti sasvim ozbiljan kandidat za predsjednika, vjerojatno mu ne biste povjerovali. Škoro je kampanju započeo ljetos i to konkretnim prijedlozima izmjena predsjedničkih ovlasti, a u tomu je bio uspješan jer se predsjedničke ovlasti nameću kao jedna od glavnih tema ovog izbornog ciklusa.

Zanimljiv je i njegov “napad” na HDZ, gdje figurira kao neslužbeni vođa desnog krila te stranke, a meta mu nije toliko aktualna predsjednica koliko premijer Plenković. To se do sada pokazala kao uspješna taktika, a hoće li nastaviti u tom smjeru vidjet ćemo večeras.

Mislav Kolakušić

Kolakušić je glavno iznenađenje europskih izbora, a u predsjedničkima pokušava nastaviti svoj pohod na čelo države. Njegovo oružje je “boksački” rječnik koji je legitimna stvar u politici i svakako će ga biti zanimljivo gledati u interakciji s drugim kandidatima. Kolakušić si može dopustiti da kaže što god poželi jer ga ne sputava stranačka niti ideološka stega.

Tražio je 600.000 glasova na ovim izborima, a kampanja mu se svodi na medijske nastupe. Današnja debata mu je zapravo jedina šansa da se potvrdi i približi vodećem trojcu, a ispodprosječni nastup bi ga mogao izbaciti iz političkog ringa.

Dario Juričan

Redatelj Dario Juričan i službeno si je promijenio ime u Milan Bandić, no nažalost u ovoj kampanji ga ne smije tj. nije stigao koristiti. Nakon dokumentarnog filma “Gazda” o Agrokoru i Ivici Todoriću okomio se na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji će dobiti i svoj film “Kumek”.

Kao jedan od nepoznatijih kandidata, u kampanji se snašao savršeno. Velik dio birača ga podržava jer on apsurdnim ponašanjem ukazuje na apsurdno stanje u hrvatskoj politici. Njegova poruka je “Korupcija svima, a ne samo njima”, a obećao je uhljebiti svakog građana koji se s njim fotografirao.

Međutim, u njegov apsurdni nastup ubačeni su i lucidni momenti u kojima raskrinkava koruptivne radnje u Hrvatskoj – očekujemo performans u istom tonu kao što je bio i prvo dio kampanje.

Ivan Pernar

Šef Stranke Ivana Pernara Ivan Pernar srozao se politički nakon kaotičnog raskola u Živom zidu. Iako ga na društvenim mrežama prati oko 300.000 ljudi, imao je velikih problema u prikupljanju 10 tisuća potrebnih potpisa za kandidaturu.

Saborskog zastupnika često su morali izbacivati iz sabornice, a čini se kako je i to građanima prestalo biti pretjerano zanimljivo. Njegove politike su kroz vrijeme postajale sve radikalnije i radikalnije, a pad u popularnosti sugerira da one nemaju široku potporu među biračima. Na današnjoj debati bit će autsajder, vjerujemo da će otvarati teme o kojima drugi kandidati ne planiraju raspravljati, te da će biti marginaliziran.

Katarina Peović

Katarina Peović: "Umirovljenici su slika poraza našeg društva koje ide unazad"

Katarina Peović iz Radničke fronte za sebe će reći kako je ona zapravo jedina ljevičarka na ovim izborima. Ona zagovara “demokratski socijalizam 21. stoljeća”, a u debati bi mogla potegnuti na Milanovića koji slovi za kandidata ljevice.

Radnička fronta je na europskim izborima ove godine dobila tek 2.622 glasa u cijeloj Hrvatskoj, no nezadovoljstvo Milanovićem kao predvodnikom lijeve politike u Hrvatskoj bi joj na ovim izborima moglo donijeti nešto veći broj glasova.

Izuzev potencijalnog okršaja s Milanovićem, u debati neće biti značajan faktor.

Dalija Orešković

Dalija Orešković bila je kratkoživuća politička zvijezda nakon što je kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odigrala ulogu u svrgavanju Tomislava Karamarka iz političkog života Hrvatske.

Kratko nakon toga osnovala je svoju političku stranku Start i izašla na izbore za Europski parlament, no stranka joj se raspala uoči samih izbora.

U dosadašnjim sučeljavanjima znala je biti nepotrebno agresivna, a sličan nastup se očekuje i danas. Podjednako oštra prema HDZ-u i SDP-u, Orešković ima formulu za napad, no dosadašnji nastupi u debatama su joj bili veći minus nego plus.

Dejan Kovač

Dejan Kovač: "Bakama i djedovima koji čuvaju unuke treba dati dodatak na mirovinu"

Dejana Kovača ne moramo predstavljati kao postdoktorskog istraživača s cijenjenog Princetona, bez brige, to će on napraviti sam. Ostavio je dobar posao u SAD-u i vratio se kako bi se kandidirao za predsjednika države.

Iza njega stoji HSLS koji je upravo osvježen novim predsjednikom stranke, no Kovač i dalje slovi kao “dobar kandidat na papiru” i ništa više. U dosadašnjim sučeljavanjima pokazao je lošu taktiku, ali je prevladavajući dojam da od njega nismo još uvijek vidjeli što sve ima za ponuditi.

Nedjeljko Babić

Apsolutni autsajder ovih izbora mora biti Nedjeljko Babić. On je šef Hrvatske stranke svih čakavaca kajkavaca i štokavaca koja potiho posljednjih nekoliko godina okuplja ljude i mašineriju za svrgavanje duopola HDZ-a i SDP-a s vlasti.

Nedjeljko Babić je prije dva dana obustavio predsjedničku kampanju zbog teške prehlade i moguće upale pluća, a iz njegovog stožera rečeno je da se odgađaju sve aktivnosti predviđene za 17. prosinca (danas). S druge strane, HRT je potvrdio dolazak svih kandidata, pa tako večeras očekujemo i Babića.

Anto Đapić

Anto Đapić u politici je od 1989. godine, a ove godine se kandidat za predsjednika vlastite stranke DESNO. Bio je u HDZ-u, dva puta u HSP-u, a najveći politički uspjeh mu je nekoliko saborskih mandata i jedan mandat kao gradonačelnik Osijeka.

Đapić nosi breme da je upravo on krivac za nestanak Hrvatske stranke prava iz političkog života Hrvatske, a kao predsjednički kandidat planira otvoriti pitanje hrvatskog identiteta.

Na ovim izborima jedan je od najvećih autsajdera, a u debati će igrati sporednu ulogu jer se u biti radi o marginalcu koji pokušava oživjeti svoju istrošenu političku karijeru.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap