[ANKETA] Koja od ovih manjih stranaka ima najviše šanse na izborima?

Josip Mihaljević
3. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Pitali smo vas za veće stranke, a umirovljenici su u tijesnoj borbi između Restart koalicije i Domovinskog pokreta odabrali Restart. Sada vas pitamo koga od uvjetno rečeno manjih opcija želite gledati u Saboru.

manje stranke

Foto: Tomislav Tomašević, Dalija Orešković, Ivica Puljak | Youtube screenshot

Nakon prve ankete u kojoj smo vam dali izbor između HDZ-a, Restart koalicije, Domovinskog pokreta i Mosta – okrećemo se k manjim strankama koje će na ovim izborima pokušati ostvariti parlamentarni status.

Gledajući nacionalne ankete, stvara se dojam da nemaju previše šanse zbog izbornog praga od 5 posto.

Međutim, za ulazak u Sabor im je dovoljno pet posto u jednoj jedinoj izbornoj jedinici, a neke od njih su se već profilirale u pojedinim regijama koje bi im mogle poslužiti kao odskočne daske za ulazak u parlament.

Politička platforma Možemo!

Politička platforma Možemo! okuplja nekoliko političkih stranaka – Zagreb je NAŠ!, Novu ljevicu, Orah, Za grad i Radničku frontu.

Uspjeh na proteklim lokalnim izborima progurao ih je u zagrebačku Skupštinu odakle prave velike probleme zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, a sada na tom valu žele postati parlamentarna stranka.

Opisuju se kao zeleno-lijeva koalicija, a potres u Zagrebu i odgovor Vlade/Grada Zagreba mogao bi im osigurati rezultat u I. izbornoj jedinici.

Poznata imena: Tomislav Tomašević, Rada Borić, Katarina Peović, Sandra Benčić

Stranka s Imenom i Prezimenom

Politička stranka Start koju je vodila Dalijom Orešković, sada se zove stranka s Imenom i Prezimenom. Okupljaju razne pojedince, stručnjake iz raznih područja, a zanimljivo je da je na njihovoj strani bivši strateg Mosta Ivica Relković.

Kampanja im još nije zaživjela u punom smislu riječi, a prema svemu sudeći ciljaju na politički centar u kojem se nalazi najviše neodlučnih birača kojima je dosta dosadašnjih političara.

Poznata imena: Dalija Orešković, Ivan Kovačić, Ivica Relković, Ante Pranić

Pametno i Fokus

Stranci Pametno je na proteklim izborima nedostajalo nekoliko stotina glasova da prođu u Sabor. Ove godine su oko sebe okupili pojačanja – novoosnovana stranka Fokus koja predstavlja liberalne vrijednosti, a najnovije pojačanje je Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa.

Stranka Pametno krenula je kao lokalna priča iz Splita, a na nacionalnoj razini zastupat će liberalne politike s naglaskom na znanost, logična rješenja i opsežne reforme.

Poznata imena: Marijana Puljak, Ivica Puljak, Davor Nađi, Davor Huić

Stranka Ivana Pernara/Živi zid

Ivan Pernar proslavio se tijekom proteklog saziva Hrvatskog sabora, ali je također bio primoran osnovati novu stranku. Nakon izbora za Europski parlament, javno se posvađao sa Živim zidom, a sada je šef sam svoje stranke koja nosi njegovo ime.

Usprkos svemu, veliku podršku uživa među mlađim biračima koji ga i ove godine mogu pogurati u Sabor. S druge strane, tijekom epidemije koronavirusa nije pokazivao previše obzira prema starijim građanima, pa bi na tom polju mogao izgubiti glasove.

S druge strane imamo Živi zid, koji zastupa slične, ako ne i identične politike. Šef stranke Ivan Vilibor Sinčić postao je europarlamentarac, a odlaskom Branimira Bunjca stranka nije uspjela nametnuti nove ljude kao prepoznatljive parlamentarce.

Poznata imena Stranke Ivana Pernara: Ivan Pernar

Poznati iz Živog zida: Ivan Vilibor Sinčić, Vladimira Palfi, Damjan Vucelić

Koja od navedenih "manjih" stranaka ima najviše šanse na izborima 5. srpnja?

 

manje stranke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap