Umirovljenici manjim strankama ne vjeruju, ali imaju dva favorita!

Josip Mihaljević
9. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Jedno istraživanje je pokazalo da za HDZ i SDP najčešće glasaju umirovljenice starije od 70 godina, odnosno da su to “prosječni” glasači tih stranaka. Međutim, umirovljenika imamo preko milijun, a nas je zanimalo kako gledaju na manje političke opcije. Iako dobar dio njih manjim strankama ne vjeruje, u našoj su se anketi ipak iskristalizirale dvije opcije kojima bi umirovljenici na ovim izborima mogli dati svoj glas.

dalija tomašević

Foto: Dalija Orešković i Tomislav Tomašević | Youtube screenshot

Prije nepunih tjedan dana na portalu smo objavili drugu predizbornu anketu, a umirovljenici su ovoga puta birali između manjih stranaka koje se bore za ulazak u Sabor. U prvoj anketi blagu prednost nad Domovinskim pokretom dobila je Restart koalicija, a na trećem mjestu je bio HDZ.

Rezultati kod manjih stranaka su možda još zanimljiviji, jer u preko 2.000 odgovora vidimo da četvrtina umirovljenika ne želi nikakve manje političke opcije gledati u Hrvatskom saboru.

Umirovljenike smo pitali “Koja od navedenih “manjih” stranaka ima najviše šanse na izborima 5. srpnja”, a evo što su prognozirali.

Najviše simpatija pobrala je Stranka s imenom i prezimenom koja ima 751 odabira (34,54 posto). Radi se o bivšoj stranci Start Dalije Orešković, no sada su okupili šarenu ekipu punu prepoznatljivih individualaca iz raznih stručnih pozadina, a prema svemu sudeći, pretendiraju na politički centar.

manje stranke
[ANKETA] Koja od ovih manjih stranaka ima najviše šanse na izborima?

Da “Niti jedna od navedenih” stranaka nema šanse na izborima, smatra čak 520 ispitanika (23.92 posto). To su vjerojatno ljudi koji smatraju da već danas imamo previše političkih stranaka, a možda su i glasači nekih starijih, stožernih stranaka koje sudjeluju u vlasti tridesetak godina.

Jako blizu je i politička platforma “Možemo!”, koja od 2.175 ukupnih odgovora uzima pristojnih 476 glasova (21,9 posto). Oni se nazivaju zeleno-lijevom koalicijom, a na ovim izborima nije nerealno očekivati da će barem u I. izbornoj jedinici ući u Sabor.

Zatim slijede Stranka Ivana Pernara/Živi zid, koji praktički zastupaju istu politiku. Njih je biralo 287 umirovljenika (13,2 posto), a budući da se ipak radi o dvije različite stranke, taj će plijen morati podijeliti.

Najgore je prošla stranka Pametno koja na izbore ide u koaliciji s novoosnovanom strankom Fokus, dobili su tek 140 (6,44 posto) glasova.

rez ankete manje stranke

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap