Stroge mjere: Stariji izašli u 3 ujutro kako bi kupili brašno, kvasac i lijekove

Jasmina Grgurić Zanze
30. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Kao i Hrvatska, naši susjedi imaju više od 700 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, ali kod njih su na snazi neusporedivo strože mjere. One se u prvom redu odnose na starije stanovnike, koji su i ove nedjelje već prije 4 ujutro stali u duge redove ispred prodavaonica i ljekarni kako bi kupili ono najosnovnije, brašno, kvasac, lijekove… Naime, starijima od 65 dozvoljeno je kretanje samo nedjeljom od 3 do osam ujutro i to zbog odlaska u trgovinu i ljekarnu.

Umirovljenici u Srbiji smiju u kupovinu samo nedjeljom u zoru (Snimak zaslona/Al Jazeera)

Srbija je zbog koronavirusa uvela apsolutnu zabranu kretanja osobama starijima od 65 godina. Izaći smiju isključivo zbog kupovine hrane i lijekova i to samo nedjeljom rano ujutro. Prodavaonice su tako i ove nedjelje otvorile vrata umirovljenicima u zasebnom terminu, od 4 do 7 sati. Ispred više od 3.000 trgovina, što je 800 više nego prošlog vikenda, nastali su nepregledni redovi. Kupovalo se najviše ono najosnovnije, brašno i kvasac, a rad je bio i ispred apoteka.

aleksandar vučić
Imaju zaraženih koliko i Hrvatska, ali uveli su zabranu izlaska za starije od 65!

Srbija ima 741 potvrđeni slučaj zaraze, a Hrvatska 713, no mjere su u susjednoj zemlji neusporedivo strože, pogotovo za najugroženiju skupinu starijih građana.

Nakon proglašenja izvanrednog stanja zbog epidemije, starijima je odmah zabranjen izlazak i kretanje, osim nedjeljom od 3 do 8 ujutro. Nedjeljna kupovina u zoru sada im je jedina opcija pa su tako iz stanova od proglašenja mjera izašli tek drugi put u dva tjedna.

Mnogima je pritom važniji bio odlazak do apoteke, nego u trgovinu.

“Grozno, grozno, što da vam kažem, stalno u zatvorenom. Za srce i osteoporozu mi treba kretanje, a izašla sam nakon koliko? Ovo je već treća nedjelja” – kaže za televiziju Al Jazeera umirovljenica Svetlana iz Niša.

Radu trgovina pridružile su se brojne apoteke, a mnogi stariji građani izašli su samo kako bi prošetali pa su u apoteku navratili tek po vitamine i sredstva za dezinfekciju ruku.

Također, u Srbiji je postrožen i policijski sat vikendom. Zabranjeno je kretanje za sve građane nakon 15 sati pa će trgovine raditi od 7 do 14:30 sati.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap