Imaju zaraženih koliko i Hrvatska, ali uveli su zabranu izlaska za starije od 65!

Jasmina Grgurić Zanze
18. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Srbija je jučer preduhitrila Hrvatsku kada je riječ o mjerama borbe protiv koronavirusa. Kod njih su na današnji dan zabilježena 83 slučaja zaraze, dok ih je u Hrvatskoj 81, s otprilike jednakom dinamikom rasta. No, naši su susjedi odlučili ranije stati na kraj širenju epidemije. Uveli su policijski sat, a starijim osobama zabranili izlazak iz kuća. Pred bolnice su poslali vojsku, a odgođeni su i izbori.

aleksandar vučić

Foto: Aleksandar Vučić | Youtube screenshot

Vlada Srbije donijela je jučer odluku koja je s primjenom počela danas od 10 sati.  Tako su apsolutno zabranili izlazak osobama starijim od 65 godina u urbanim sredinama, a u seoskim sredinama zabranjen je izlazak osobama starijim od 70 godina.

Također, od 20 do 5 sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svima. Nitko neće smjeti biti na ulici, osim državnih tijela na zadatku i onih koji imaju radnu obvezu u trećoj smjeni, najavio je predsjednik Aleksandar Vučić. Izbori zakazani za travanj se odgađaju.

“Ovo uvodimo da bismo spriječili širenje virusa. Želimo vas zaštititi, ništa više od toga” – poručio je Vučić obraćajući se umirovljenicima s konferencije za medije održane nakon što je Vlada na sjednici donijela ove odluke.

Naveo je da će se organizirati sve lokalne samouprave i da će pokušati doći do svih domova preko mladih ljudi. Najavio je da će se otvoriti i specijalni supermarketi za umirovljenike nedjeljom ujutro između 4 i 7 sati, kada nema nikoga na ulici, po posebnim pravilima, te da će im biti osigurana maska i razmak između njih, piše N1.

Vojska Srbije će preuzeti sve granične prijelaze, bolnice, migrantske centre, a mole se i građani iz inozemstva da ne dolaze. Ipak, oni to čine pa je u zemlju tijekom dva dana doputovalo 45.000 osoba. Gotovo 1.700 osoba uhvaćeno je u kršenju samoizolacije, izvan svojih domova.

Predstavlja li vam najavljeno ograničenje kretanja starijim osobama problem?

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap