Stranka umirovljenika: Bez ujedinjavanja i suradnje s udrugama nema boljitka za umirovljenike

Josip Mihaljević
27. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Stranka umirovljenika (SU) poslala je priopćenje u kojem analiziraju izborne rezultate. Tvrde da bez ujedinjavanja umirovljeničkih opcija koje bi surađivale s umirovljeničkim udrugama neće biti boljitka za umirovljenike u Hrvatskoj.

grujić

Foto: Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić | Youtube screenshot

Stranka umirovljenika (SU) u najnovijem priopćenju analizira aktualnu političku situaciju nakon parlamentarnih izbora. Rezultati su iznenadili sve, a Stranka umirovljenika misli kako su politički analitičari vladajućih napravili “sjajan potez” time što su u posljednjim danima kampanje forsirali predizbornu kampanju političke platforme ‘Možemo!’ i time izravno oduzeli glasove SDP-u.

Stranka umirovljenika, inače, na izbore je išla s Domovinskim pokretom, a predsjednik Lazar Grujić je unatoč visokoj poziciji na listi još jednom ostao bez parlamentarnog statusa.

Dodaju kako su vladajući “blokirali” Domovinski pokret i zaustavili rast Miroslava Škore i to rezultatima istraživačkih agencija koje su potpuno nevjerodostojne:

“O tome smo više puta reagirali javnim priopćenjima i samo čekamo trenutak kada će neka stranka ili pojedinac podići tužbu za naknadu štete od tih kvazi agencija”, ističu u Stranci umirovljenika.

Bez suradnje – ništa od umirovljeničke opcije

Zaključuju kako su umirovljeničke opcije loše prošli na izborima, a Grujić spominje konkurente HSU i BUZ.

Kako je Škoro nasamario "Berinog" penzića Lazara Grujića?

“Dugogodišnja perjanica umirovljenika koja kroz lik i djelo saborskog zastupnika Silvana Hrelje obituje u Hrvatskom saboru ponovno je jedina parlamentarna umirovljenička opcija. Pokazalo se kako je ipak Hrelja najbolji politički trgovac među umirovljenicima jer već 5. mandat konzumira u saboru zahvaljujući HDZ-u ili SDP-u. Žalosno je pri tome kako unatoč tome ne uspijeva stvoriti stranku koja bi samostalno prešla izborni prag već tavori na otprilike 1% podrške birača što je u području statističke greške”, piše SU.

Što se tiče BUZ-a, kažu da se Milivoj Špika svima nudio pa sa samostalnim izlaskom dobio 0,3% podrške birača.

Što se tiče vlastitog izbornog neuspjeha, Stranka umirovljenika tvrdi da su imali povijesnu prigodu postati parlamentarna stranka “ali dobrim potezima i kalkulacijama političkih moćnika u tome nije uspjela”.

Sve to ih navodi na zaključak koji se podosta spominje u postizbornim analizama:

“Bez jedinstvenog nastupa svih umirovljeničkih stranaka neće biti boljitka za hrvatske umirovljenike. No bez dosadašnjih čelnih ljudi najvećih stranaka što do sada niti Hrelja niti Špika iz BUZ-a nisu spremni prihvatiti. Isto tako bez suradnje s umirovljeničkim udrugama neće biti pozitivnih pomaka, a pri tome je potrebno naglasiti kako su HSU i BUZ porušili sve mostove s tim udrugama”, javlja Stranka umirovljenika.

Nadaju se kako će se u budućnosti zatomiti osobni ego političara kako bi se ostvarila suradnja, a u suprotnom kažu da će konačno jedna od umirovljeničkih stranka samostalno izrasti u respektabilan politički faktor.