Kako je Škoro nasamario “Berinog” penzića Lazara Grujića?

Josip Mihaljević
9. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić opet nije uspio ući u parlament. Na papiru je imao jako dobre šanse, no čini se da je to bio samo Škorin mamac.

Predsjednik Stranke umirovljenika, Lazar Grujić Snimak zaslona/N1

Lazar Grujić predsjednik je Stranke umirovljenika koja već najmanje desetak godina svim silama želi ostvariti parlamentarni status. Pasivno biračko pravo znači da punoljetni građani mogu birati tko ide u Sabor, a aktivno biračko pravo je pravo da budemo birani tako da u Grujićevim naletima samo po sebi nema ništa loše.

Na izborima je podržavao razne opcije, od HDZ-a Jadranke Kosor, Ive Josipovića (predsjednički izbori 2014.), a samo u posljednjih godinu dana – Bernardića (EU izbori 2019.), Milanovića (predsjednički izbori 2019.) i sada Škoru (parlamentarni izbori 2020.).

Nakon Milanovića potpisao za Škoru

"Berin penzić" i šef Stranke umirovljenika na izbore ide sa Škorom

Grujić je na ovim izborima bio najbliže svom cilju, a opet tako daleko. Miroslav Škoro zabilježio je nadprosječno dobar rezultat na predsjedničkim izborima, a njegova tada još uvijek nepostojeća stranaka redovito se pojavljivala u ispitivanjima javnog mnijenja gdje je osvajala do 20 posto glasova.

Kako to inače biva, izbori se približe za tren, a političari shvate da su im programi mršavi s umirovljeničkim politikama i onda pokušaju pronaći prigodan “privjesak” u vidu neke istaknutije figure na umirovljeničkoj sceni.

Tako su na kraju Škoro i Grujić postigli koalicijski sporazum nekoliko tjedana prije kampanje. Škoro je dobio dojam nekoga tko se brine za umirovljenika (ipak su sporazum potpisali u sjedištu Stranke umirovljenika, zgradi koja je nastradala u potresu), a Grujić je dobio drugo mjesto u VII. izbornoj jedinici.

Prema tadašnjim anketama, Domovinski pokret je u toj izbornoj jedinici imao sigurna dva mandata, a u optimističnom scenariju bi osvojili tri ili više.

Škoro mu preferencijalno smjestio Prkačina

Stranka umirovljenika, koja na izbore ide sa Škorom, zabunom nam je poslala prepisku sa SDP-om

Tu je listu nosio bivši Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, a iza Grujića osvanuo je Ante Prkačin.

Ante Prkačin, medijski daleko eskponiraniji i poznatiji od Grujića, poznat je hrvatskoj javnosti kao pravaški političar iz 90-ih godina, ali najviše kao načelnk Glavnog stožera HOS-a. Dugo se godina nije bavio politikom, osim ponekad kao komentator, iako je uz Škoru od samog početka.

I, što se dogodilo?

Domovinski pokret je u toj izbornoj jedinici osvojio 9,49 posto glasova. Malo im nedostaje za drugi mandat.

Nositelj liste Slaven Dobrović dobio je 3.374 glasa, dok je Lazar Grujić na drugom mjestu osvojio tek 135 glasova. Škoro je vjerojatno računao na dva mandata u toj izbornoj jedinici, a zato je tamo postavio popularnog Prkačina koji je osvojio 5.313 tj. 29,37% glasova na toj listi.

Čak i da su u toj jedinici dobili dva mandata, u Sabor bi zbog preferencijalnih glasova išli Dobrović i Prkačin, dok bi Stranku umirovljenika spasio jedino treći mandat Domovinskog pokreta. Ovako ide samo Ante Prkačin.

Naravno, spasio bi ga i veći broj preferencijalnih glasova, no predstavnici umirovljenika se definitivno nisu proslavili na ovim izborima kao što možete pročitati ovdje.

Kako je Škoro nasamario “Berinog” penzića Lazara Grujića?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap