Što je s ovom državom? Invalidu ne žele mirovinu poslati poštom!

Jasmina Grgurić Zanze
6. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Dokle će Hrvatska diskriminirati starije i slabije? Koliko je teško ići u banku u uvjetima pandemije, posebice u ruralnom području znaju i mobilni građani, a kako li je tek osobama s fizičkim ograničenjima? Željko Tomas kojemu država ne želi omogućiti dostavu mirovine putem pošte, kao i mnogim drugima, sa Sindikatom umirovljenika potužio se na diskriminaciju pučkoj pravobraniteljici, premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

Foto: Ilustracija

Pritužbu protiv diskriminacije pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter te na znanje premijeru Andreju Plenkoviću i ministru mirovinskog sustava Josipu Aladroviću uputili su umirovljenik u invalidskoj mirovini Željko Tomas i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Poslao zahtjev HZMO-u, nije dobio odgovor

Umirovljenik Željko Tomas iz Imotskog u invalidskoj mirovini je od 1999. godine. Ima priznato tjelesno oštećenje od 80 posto te 60 posto status hrvatskog ratnog invalida. Prima mirovinu isključivo iz Hrvatske i to preko banke te zbog toga što je bolestan, teže hoda i ne može dulje stajati traži da mu se mirovina isplaćuje na kućnu adresu. Tim više jer se zbog epidemije Covid-19 čeka satima ispred banke po kiši, vrućinama…

Uputio je svoj zahtjev područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Splitu početkom rujna, no nije dobio odgovor.

Umirovljenici traže da se hitno uvede besplatna dostava mirovina poštom!

Tomas navodi da u banci u kojoj prima mirovinu nema, kao ni većina starijih osoba, ni bankovnu karticu, nego kad dođe u banku, pokaže osobnu iskaznicu na šalteru, gdje dobije mirovinu na ruke. Smatra kako se radi o diskriminaciji na temelju zdravstvenog stanja, invaliditeta i dobi te pita: Koga štiti HZMO sa sumnjom kako „štiti inozemne banke koje pljačkaju građane“.

Posebno je naglasio kako se u njegovom kraju, u dalmatinskom zaleđu, masovno ukidaju bankomati i lokalni prijevoz te je sve više ugroženih umirovljenika koji imaju pravo na mirovinu, ali teško mogu doći do nje, jer im nije dostupno mjesto gdje bi je podigli, a prema Zakonu o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2014. godine je ukinuta mogućnost dostave mirovine putem pošte za novoumirovljene.

Diskriminacija, iako imaju zakonsko pravo

Apsurdno je i to da je on umirovljen još 1999. godine, dakle prije referentnog datuma ukidanja prava na dostavu mirovine putem pošte, ali mu svejedno nije omogućeno da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja izmijeni način isplate.

Sindikat umirovljenika Hrvatske se godinama zalaže da se  umirovljenicima vrati ukinuto pravo mogućnosti primanja mirovine putem pošte, a prema njihovom osobnom izboru i potrebi.

Naime, nakon što je izmjenama ZOMO-a od 1. siječnja 2014. godine po tadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću propisano da se mirovine i druga primanja iz mirovinskog osiguranja, koja su ostvarena i isplaćivana do 31. prosinca 2013., i dalje isplaćuju putem banaka, odnosno putem pošte na adresu korisnika na teret sredstava državnog proračuna, istovremeno je ukinuto to pravo za umirovljene nakon 1. siječnja 2014., odnosno dopuštena je isplata isključivo putem banaka.

“U trenutku donošenja takvog nehumanog i neopravdanog zakonskog rješenja SUH je izrazio svoje protivljenje te i u javnom savjetovanju o izmjenama zakona, sudjelovao s konkretnim prijedlozima.

Postojeći Zakon o mirovinskom osiguranju kroz odredbe članka 96. neizravno i višestruko diskriminira umirovljenike na osnovi mjesta stanovanja (boravišta/prebivališta) i zdravstvenog stanja. Iako zakon naizgled vrijedi jednako za sve, prilikom primjene istog vidljiva je diskriminacija nemalog dijela umirovljenika” – napominju iz SUH-a.

Dostava mirovine kući za one smanjene mobilnosti

Nije ostvarena jednaka mogućnost korištenja mirovinskih prava kod korisnika, jer ne postoji ista rasprostranjenost poslovnica banaka i bankomata diljem Hrvatske čime dolazi do geografske izoliranosti koju karakterizira i slabija gradska prometna povezanost te nepostojanje iste prilikom loših vremenskih neprilika.

vlada nacionalno vijeće
Sindikat umirovljenika uvjeren: Besplatna dostava mirovine poštom do kraja godine!

Kod slučaja geografske izoliranosti (npr. otoci i ruralna područja) treba uzeti u obzir da je riječ i o zgradama koje se nalaze u urbanim središtima, ali nemaju lift ili prilagođen pristup osobama smanjene pokretljivosti. Treba se skrenuti pozornost i na progresivnu zdravstvenu onemoćalost korisnika mirovine. Prilikom starenja dolazi do sve većeg broja zdravstvenih poteškoća koje često smanjuju mobilnost, a što nerijetko uzrokuje i padove koji u određenom broju slučajeva završe sa smrtnom posljedicom, upozoravaju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Iz tih razloga umirovljenik Ž. Tomas i Sindikat umirovljenika Hrvatske zajedno se zalažu da se članak 96. Zakon o mirovinskom osiguranju ocijeni diskriminatornim s osnova trenutka umirovljenja i zdravstvenog stanja te omogući onemoćalim i ranjivim korisnicima isplata mirovine dostavom do kućnog praga i to automatski određenim kategorijama invalida, odnosno svima koji od izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ishode potvrdu o smanjenoj mobilnosti uslijed bolesti i starosti, ili to osobno zatraže.

Ukidaju se poštanski uredi, javni prijevoz, bankomati…

Dodatna opasnost sadašnjeg zakonskog rješenja je i povećana stopa manipulacije i iskorištavanja umirovljenika od strane bližnjih članova obitelji, rodbine, susjeda i znanaca, odnosno bujanja ekonomskog zlostavljanja starijih osoba. Bližnji su upoznati s nemogućnošću samostalnog odlaska u poslovnicu banke ili na bankomat radi podizanja mirovine, nakon čega umirovljenicima uzimaju njihove bankovne kartice ili po dobivanju punomoći na istu, uzimaju sredstava, a umirovljenici katkad ostaju bez svojih primanja.

Još je jedan problem što je zbog epidemije ukinuto više od 200 poštanskih ureda diljem Hrvatske te je došlo do drastičnog prorjeđivanja ili čak ukidanja linija javnog prijevoza, što još više onemogućuje korisnike da dođu do svojih mirovina. U najavi je, podsjeća SUH, i ukidanje oko 40 posto bankomata.

“Napominjemo kako broj korisnika mirovine kojima se putem Hrvatske pošte dostavlja mirovina na kućnu adresu za listopad 2021. iznosi 63.664 korisnika, a cijena koju hrvatske pošte naplaćuju za dostavu po mirovinskoj uplatnici iznosi manje od 20 kuna, što godišnje iznosi samo 1.273.280 kuna. I uz povećani broj korisnika, za sustav mirovinskog to je mali iznos u usporedbi s tragičnim posljedicama kad nemoćne starije osobe ne mogu doći do svoje mirovine” – upozorava Sindikat.

Čemu račun kada su od banke udaljeni brda i doline?

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović nadalje upozorava kako je člankom 10. Zakona o nacionalnoj naknadi propisano kao obvezno da Zavod za mirovinsko osiguranje nacionalnu naknadu najsiromašnijim građanima obvezno isplaćuje putem poslovnih banaka. U obrascu zahtjeva za podnošenje propisano je obvezno prilaganje potvrde banke o broju tekućeg računa, što predstavlja nepremostivu prepreku za dio najsiromašnijih korisnika koji ne mogu otvoriti bankovni tekući račun, jer su banke udaljene „brda i doline“, a k tome treba imati novca za naknade za vođenje tekućeg računa i do 20 kuna mjesečno.

Jasna Petrović: "Pa što ne šaljete te mizerne naknade i mirovine poštom?"

“Iz gore navedenih razloga Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika na završnim pregovorima o Covid dodatku u Banskim dvorima 12. travnja 2021. podnijeli su premijeru Andreju Plenkoviću zahtjev za povrat prava na dostavu mirovine putem pošte, kao i za uvođenje prava na besplatnu dostavu nacionalne naknade poštom, što je on izrijekom podržao i obećao izmjenu ovih zakona, no, eto, prošlo je više od pola godine i još se ništa nije poduzelo, kao niti poslije višegodišnjih urgencija, zahtjeva i preporuka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i Ureda pučke pravobraniteljice.

Po ovlaštenju Željka Tomasa iz Imotskog i umirovljeničkih udruga obraćamo Vam se s pritužbom za slučaj diskriminacije, kao i za zaštitu starijih osoba narušenog zdravlja i osobe s invaliditetom te zaustavite ovu diskriminaciju koja se odvija pred očima sviju nas” – navode u u pritužbi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap