Sindikat umirovljenika uvjeren: Besplatna dostava mirovine poštom do kraja godine!

Josip Mihaljević
20. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske već godinama upozorava da je veliko zlo učinjeno umirovljeničkoj populaciji 2013. godine kada se ukinula dostava mirovine poštom. Upoznali su premijera s tom problematikom i tvrde da se i on zalaže za zakonske promjene.

vlada nacionalno vijeće

Foto: Aladrović, Petrović, Fortuna, Plenković | https://mrosp.gov.hr/

Iako smo se na 1. april našalili da će se mirovine dostavljati poštom, do kraja godine to bi mogla postati vrlo realna mogućnost. Tako barem tvrdi Sindikat umirovljenika Hrvatske u Glasu umirovljenika.

Nacionalna naknada kao inspiracija?

Dostavu mirovine poštom u fokus je zapravo ubacila provedba Zakona o nacionalnoj naknadi, čiji 10. članak propisuje da se naknada obvezno isplaćuje putem poslovnih banaka. Iako je Vlada navedeni zakon dizajnirala s idejom da se u prvoj godini za ovu mjeru prijavi gotovo 20 tisuća ljudi, za sada se uspješno uspjelo prijaviti tek oko 4.600 ljudi. Prijava je pristiglo puno više, njih 8600 – neke od njih se još uvijek obrađuju, ali dobar dio je odbijen jer potencijalni korisnici ne ispunjavaju sve uvjete.

siromaštvo
Sutra isplata nacionalnih mirovina: Velik broj odbijenih zahtjeva jer siromasi nemaju račun u banci

“Na Nacionalno vijeću predstavnici umirovljenika su upozorili kako je promašaj što je člankom 10. Zakona o nacionalnoj naknadi propisano kao obvezno da Zavod za mirovinsko nacionalnu naknadu obvezno isplaćuje putem poslovnih banaka. Nadalje, u obrascu zahtjeva za podnošenje zahtjeva propisano je obvezno prilaganje potvrde banke o broju tekućeg računa, što predstavlja nepremostivu prepreku za dio najsiromašnijih korisnika koji ne mogu otvoriti bankovni tekući račun, jer su banke udaljene brda i doline, a k tome treba imati novca za naknade za vođenje tekućeg računa i do 20 kuna mjesečno”, piše Glas umirovljenika.

Plenković podržao i najavio zakonske izmjene umirovljenicima

Nije samo nedostatak tekućeg računa prepreka u ostvarivanju prava na nacionalnu naknadu, ali bi mogao poslužiti kao odskočna daska za dostavu radničkih mirovina poštom. Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika kaže da su na završnim razgovorima o covid dodatku premijera upozorili na ovaj problem te da bi on podržao ponovno uvođenje dostave mirovine poštom.

Jasna Petrović: "Pa što ne šaljete te mizerne naknade i mirovine poštom?"

“Iz tog razloga smo na završnim pregovorima o Covid dodatku u Banskim dvorima 12. travnja podnijeli premijeru Andreju Plenkoviću zahtjev za uvođenje prava na besplatnu dostavu nacionalne naknade poštom, što je on podržao i najavu izmjenu zakona. Za očekivati je da će se krajem godine prigodom izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju konačno vratiti i pravo besplatne dostave mirovina poštom, kako je to bilo uobičajeno i zakonski regulirano do 31. prosinca 2013., kad je to ukinuo tadašnji ministar rada Mirando Mrsić. Uvjereni smo da će ministar Aladrović realizirati uskoro ove dogovore s premijerom. Čekamo”, zaključuju iz Sindikata umirovljenika.

 

Sindikat umirovljenika uvjeren: Besplatna dostava mirovine poštom do kraja godine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap