Umirovljenici traže da se hitno uvede besplatna dostava mirovina poštom!

Jasmina Grgurić Zanze
8. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvu civilne zaštite. Od njih traže da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje hitno preporuče uvođenje mogućnosti privremene besplatne dostave mirovina poštom, temeljem zahtjeva pojedinog korisnika mirovine.

Ilustracija: Rawpixel

Građani umirovljeni nakon 2014. godine nemaju pravo na besplatnu dostavu mirovina putem pošte, čime mirovinski sustav štedi na takvom načinu isplate. No, isplata isključivo putem banaka veliki je problem starijem stanovništvu u ruralnim i otočnim područjima, kao i na periferiji gradova, posebice invalidnima, teže pokretnima i samcima.

S tim se problemom umirovljenici svakodnevno obraćaju i Sindikatu umirovljenika Hrvatske koji sada od Ravnateljstva civilne zaštite pri MUP-u traži da hitno izdaju preporuku HZMO-u kojom će se umirovljenicima omogućiti da svoje mirovine dobiju besplatno poštom, ukoliko to žele. Dodatni razlog tomu su zdravstveni rizici uslijed pandemije, ali i moguće prijevare.

“Uslijed epidemije koronavirusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, poglavito ljudi s mirovinama nižima od hrvatske linije siromaštva, kakvih je više od 61 posto. Takve osobe nemaju novca za plaćanje taksija ili posebne pomoći za podizanje mirovine. Dodatni problem je što je zbog epidemije ukinuto i 189 poštanskih ureda diljem Hrvatske te je došlo do prorjeđivanja linija javnog prijevoza, što još više onemogućuje korisnike da dođu do svojih mirovina” – navodi predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović.

Sindikat umirovljenika još je u ožujku s Maticom umirovljenika Hrvatske uputio žurnu inicijativu HZMO-u za privremeno uvođenje besplatne dostave mirovina poštom koju su odbili te preporučili da umirovljeničke udruge same pregovaraju s bankama oko načina dostave mirovina.

jasna petrović
Sindikat i Matica: "Ne uvedete li isplatu mirovine poštom, najstariji će početi umirati od gladi!"

“Apeliramo na vas da zatražite od HZMO-a da se što žurnije omogući primanje mirovina, te da to naknadno reguliraju Zakonom o mirovinskom osiguranju. Obveza HZMO-a ne prestaje izračunom mirovine, već mirovina mora biti i dostavljena/isporučena.

Sindikat umirovljenika Hrvatske smatra da se u ovim trenucima ne treba sve ostaviti na volju bankama već omogućiti besplatnu dostavu mirovina poštom kao zakonsko pravo svim umirovljenicima” – zaključuje Petrović u zahtjevu upućenom MUP-u.

Umirovljenici traže da se hitno uvede besplatna dostava mirovina poštom!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap