Sramotna nepravda Vlade: Umirovljenici s inozemnim mirovinama neće dobiti covid dodatak!

Jasmina Grgurić
13. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Stariji od 65 godina koji ne ostvaruju pravo na mirovinu te žive bez prihoda, od socijalne pomoći ili u najboljem slučaju primaju 800 kuna nacionalne naknade, za Vladu nisu siromašni. Našim političarima siromašni nisu ni umirovljenici koji rade, a u krajnjoj liniji ni nezaposleni. Naime, nitko od njih neće dobiti krizni covid dodatak, a da bi stvar bila gora, neće ga dobiti ni korisnici inozemnih mirovina!

Foto: Unsplash

Vlada je umirovljenicima isplatila covid dodatak u iznosima od 400 do 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine koja ne smije prelaziti 4.000 kuna. Dodatak će prema jednakim uvjetima dobiti i građani s inozemnim mirovinama, ali tek u srpnju i samo ako predaju prijavu i prilože dokaz o visini strane mirovine do kraja lipnja. No, oni koji primaju isključivo inozemnu mirovinu, bez hrvatskog dijela, dodatak neće dobiti, iako imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Umirovljenica Ruža ogorčena: “Zašto nam to rade?”

Iz Vlade su prilikom objave odluke propustili naglasiti da se mjera odnosi samo na korisnike dvaju mirovina, strane i domaće, ali ne i na one koji primanja ostvaruju jedino iz inozemstva. Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje poslali smo upit o ovom problemu, a odgovor ćemo objaviti kada nam stigne.

umirovljenici
Najsiromašniji neće dobiti covid dodatak: Vlada zaboravila na korisnike nacionalne naknade za starije

U međuvremenu, na sramotnu nepravdu Vlade pismom koje je stiglo u našu redakciju upozorila nas je i umirovljenica Ruža Kovačić iz Bregane koja je svoju mirovinu zaradila u Sloveniji, a troši je isključivo u Hrvatskoj. K svemu tomu, osoba je sa stopostotnim invaliditetom te članica Saveza slijepih.

Kako joj mirovina ne prelazi 3.000 kuna, nazvala je Zavod za mirovinsko te pitala hoće li dobiti dodatak, prilikom čega su joj rekli da neće, jer nema i hrvatski dio mirovine. Kako je čula ministra Josipa Aladrovića da je jedini uvjet za ostvarivanje ovog prava prebivalište, nemalo se iznenadila. Da bi stvar bila gora, krizni dodatak neće dobiti ni od Slovenije, jer su za nju oni stranci koji žive u drugoj zemlji gdje svoju mirovinu i troše.

“Onda ni mi državi ne bismo trebali dati PDV”

“U Hrvatskoj imam prebivalište od 1978. godine. Kakve veze ima to što nemam dio hrvatske mirovine ako tu živim, plaćam sve svoje obaveze u Hrvatskoj te nijednu kunu nisam potrošila izvan nje? Sramotno!” – kaže nam ogorčena Kovačić.

Od Vlade je zanima odgovor samo na jedno pitanje: Zašto to rade?

“Ako Hrvatska nama ne da covid dodatak, onda mi njoj ne bismo trebali dati PDV” – smatra umirovljenica Ruža.

Inače, novčanu pomoć koja služi olakšavanju životnih troškova u krizi neće dobiti ni umirovljenici koji rade, kao ni oni koji primaju nacionalnu mirovinu, ali ni stariji od 65 godina bez prihoda.

Sramotna nepravda Vlade: Umirovljenici s inozemnim mirovinama neće dobiti covid dodatak!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap