Pitali smo ministra zašto dodatak neće dobiti umirovljenici koji rade i korisnici nacionalne mirovine

Josip Mihaljević
3. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Ministra rada Josipa Aladrovića danas smo u podcastu pitali o isplati covid dodatka. Isplaćeno je 650 tisuća dodataka diljem Hrvatske, a mi smo ga pitali zašto covid dodatak neće dobiti korisnici nacionalne naknade za starije i umirovljenici koji rade na pola radnog vremena.

ministar josip aladrović

Ministra Josipa Aladrovića ugostili smo u našem podcastu. | foto: srednja.hr

Ministara rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je danas u našem podcastu na temu mjera za mlade, ali i za umirovljenike. Govoreći o mjerama za umirovljenike, neizbježna tema bila je isplata covid dodatka.

“Pokrili smo oko dvije trećine naših umirovljenika. Imali smo intenzivne dogovore s Hrvatskom strankom umirovljenika, Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika Hrvatske. Od početka krize mi smo svjesni da su umirovljenici izloženi troškovima koje zbog pandemije prije nisu imali.

Isto tako, od početka krize, komunikacija od premijera, ministra financija pa i mene osobno je bila da su mirovine i socijalne naknade zadnja linija obrane i da ih nećemo dirati. To smo ispoštovali, to je bio prvi signal dobre volje prema umirovljenicima, odnosno prvi signal koliko nam je ta populacija bitna”, kazao je Aladrović.

Umirovljenici su tražili 1,1 milijardu kuna, to nije bilo realno

Kazao je kako su predstavnici umirovljenika zatražili razgovor o covid dodatku prošle godine, a iz Ministarstva se pratilo što rade druge europske države. U trenutku kada se ozbiljno krenulo pregovarati, desetak država EU je već imalo neku vrstu covid dodatka prema umirovljenicima.

Nakon toga su pričekali podatke Državnog zavoda za statistiku kako bi znali koliko će iznositi usklađivanje mirovina, a kada je indeksacija pokazala malenih 0,56 posto, u proračunu se stvorio prostor za isplatu covid dodatka.

Zašto su predstavnici umirovljenika 'covid dodatak' spustili s 2.500 na 1.135 kuna!?

“Tada smo počeli razgovarati o visinama. Nekakvih 1,1 milijardu kuna bio je početni zahtjev umirovljenika, to nam nije bilo realno u državnom preračunu. Pregovorima smo došli do zajedničkog nazivnika od visine dodatka od 400 do 1.200 kuna i generalnog praga za korištenje dodatka do 4.000 kuna. Na taj način smo pokrili oko 800 tisuća umirovljenika. U ovom trenutku je isplaćeno za 650 tisuća umirovljenika, više od 450 milijuna kuna. To je otprilike onaj pozitivan dio priče”, kazao je Aladrović.

Zašto dodatak neće dobiti umirovljenici koji rade i korisnici nacionalne naknade za starije?

Ministra smo pitali zašto covid dodatak neće dobiti, primjerice, korisnici nacionalne naknade za starije koji tek od ove godine od države mogu dobiti 800 kuna mjesečno. Isto tako, pitali smo zašto covid dodatak neće dobiti umirovljenici koji su zaposleni na pola radnog vremena. Umirovljenik koji prima oko 1.400 kuna mirovine i radi na pola radnog vremena na minimalcu bi po kriteriju mirovine trebao dobiti 1.200 kuna dodatka, a čak da mu se zbroji mirovina i plaća upao bi u zadnji razred pa bi s prihodima bio u društvu onih koji će dobiti 400 kuna dodatka. Takvih ljudi u Hrvatskoj nema mnogo, korisnika nacionalne naknade oko pet tisuća, a zaposlenih umirovljenika oko 15 tisuća (s time da covid dodatak ne bi morali dobiti svi jer neki od njih imaju samo mirovinu veću od 4.000 kuna).

“Uvijek je pitanje segmenta kojeg nismo pokrili”, kazao je ministar pa objasnio zašto ove dvije skupine neće dobiti covid dodatak.

“Nacionalna naknada za starije osobe je primanje koje je nešto između mirovinskog sustava i sustava socijalne skrbi. Iz tog razloga ih prije svega nismo obuhvatili. S druge strane, imamo one umirovljenike koji rade, također ih nismo obuhvatili sa samim covid dodatkom jer im se već olakšavanjem zakona omogućilo da rade i primaju mirovinu. Očekuje se da uz tu mirovinu koja je do 4.000 kuna nešto i privrede.

Covid dodatak je imao karakter socijalnog osiguranja i solidarnosti jer su isplate bile veće za one koji imaju niže mirovine. Ja sam prilično siguran da među umirovljeničkom populacijom vlada zadovoljstvo ovom isplatom.

Naravno, uvijek se postavlja pitanje može li se više, ali mi smo zaista učinili maksimum u okviru proračuna”, kazao je Aladrović.

Također, kazao je da su sve odluke donesene u pregovorima s predstavnicima umirovljenika i da su se i oni usuglasili s prijedlogom koji je zaživio.

Podcast možete pogledati OVDJE:

Pitali smo ministra zašto dodatak neće dobiti umirovljenici koji rade i korisnici nacionalne mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap