Najsiromašniji neće dobiti covid dodatak: Vlada zaboravila na korisnike nacionalne naknade za starije

Josip Mihaljević
13. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Glavna vijest za umirovljenike ovoga tjedna svakako je isplata covid dodatka. Dobit će ga, prema procjenama Vlade, oko 850 tisuća hrvatskih umirovljenika s mirovinama nižim od 4.000 kuna. Covid dodatak neće dobiti korisnici nacionalne naknade za starije koji primaju 800 kuna mjesečno.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Covid dodatak od 400 do 1.200 kuna na putu je prema oko 850 tisuća hrvatskih umirovljenika. Kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za medije, odluka o covid dodatku je na dnevnom redu u srijedu u kojoj će biti svi detalji isplate.

Mi smo u međuvremenu saznali da na covid dodatak ne mogu računati korisnici nacionalne naknade za starije. Radi se o “najugroženijima među ugroženima” kada pričamo o siromaštvu u starijoj dobi koji žive od ravno 800 kuna državne pomoći mjesečno. I to tek od ove godine od kada je Zakon o nacionalnoj naknadi za starije stupio na snagu.

Koji je smisao isplate covid dodatka?

Logika isplate covid dodatka, premda ga se čekalo preko godinu dana, je sljedeća – većina umirovljenika u Hrvatskoj živi u siromaštvu. Pandemija i korona mjere su im donijele veće životne troškove. Država, koja je propisala razne protuepidemijske mjere, natjerala je i taj siromašni sloj stanovništva da sa svojim novcima kupuju maske i dezinficijense koji koštaju. Kako bi im u tome pomogla ili olakšala, isplatit će im covid dodatak kako bi dio tih troškova mogli lakše istrpjeti.

Stiže covid dodatak! Od 400 do 1.200 kuna za 850.000 umirovljenika!

Dakle, covid dodatak je socijalni dodatak koji se, u ovom slučaju, isplaćuje isključivo umirovljenicima jer su umirovljenici u Hrvatskoj siromašni. Ali taj dodatak neće dobiti neki od najsiromašnijih ljudi u ovoj državi iz poprilično bizarnog razloga. Kako nam je odgovorio glasnogovornik Ministarstva rada, korisnici nacionalne naknade za starije ga neće dobiti jer nisu – umirovljenici. Nema veze što su siromašniji od 90 posto umirovljenika, covid dodatka za njih nema jer nisu umirovljenici.

Ima se za 850 tisuća umirovljenika, ali ne za 4000 korisnika nacionalne naknade za starije

Prema posljednjim informacijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem veljače imali smo 4059 korisnika nacionalne naknade za starije. Takvo je stanje bilo krajem veljače, pa možemo pretpostaviti da ih je danas malo više, ali ne toliko više da bi isplata dodatka ugrozila državne financije.

stariji par
Neuspjela mjera Vlade? Nacionalnu mirovinu dobiva premalo siromašnih staraca!

Naime, po svojoj logici ti ljudi, koji primaju 800 kuna mjesečno, trebali bi upasti u najviši razred isplate covid dodatka i svatko od njih bi trebao dobiti dodatnih 1.200 kuna. Budući da je covid dodatak ukupno težak nešto više od 600 milijuna kuna, država bi za korisnike nacionalnih mirovina trebala izdvojiti manje od pet milijuna kuna. To je 0,8 posto u odnosu na ukupnu isplatu covid dodatka.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je uvodno, kada je predstavljao covid dodatak, rekao da su s predstavnicima umirovljenika vodili zajedničke razgovore o tome “kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina u hrvatskom društvu, a to su naši sugrađani starije dobi, naši umirovljenici.”

Međutim, isplata covid dodatka apsolutno će izostaviti najsiromašnije među tom najranjivijom skupinom u hrvatskom društvu, korisnike nacionalnih mirovina.

Najsiromašniji neće dobiti covid dodatak: Vlada zaboravila na korisnike nacionalne naknade za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap