Sramota: Miljka (91) zbog birokracije za TV pretplatu daje čak 11 posto mirovine!

Josip Mihaljević
16. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenica iz Sunje zbog činjenice da joj HRT nije obnovio popust na pretplatu za pristojbu izdvaja čak 11 posto svoje mirovine. Njeno kućanstvo imalo je pravo na tzv. povlaštenu pretplatu, a nakon smrti muža HRT joj nije obnovio popust, tako da od mirovine od 723 kune svakoga mjeseca mora plaćati 80 kuna za pretplatu.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

91-godišnja umirovljenica Miljka Didulica čak 11 posto svoje mirovine plaća HRT-u, piše danas Jutarnji list.

Podsjetimo samo da određene kategorije građana imaju pravo na tzv. povlaštenu tarifu pristojbe HRT pristojbe, a među njima su umirovljenici kojima je mirovina bila do 1.500 kuna na dan 12. listopada 2015. godine.  Umjesto 80 kuna, oni plaćaju 40 kuna.

Jedno takvo kućanstvo bilo je i od umirovljenice Miljke, ali je pretplata išla na ime njenog supruga koji je u međuvremenu preminuo. Sada je pretplata na njeno ime, a HRT joj je odbio odobriti spomenuti popust, iako joj je mirovina mizerne 723 kune.

HRT omogućio popust umirovljenicima, ali imaju caku

Tužnu priču o umirovljenici Miljki za Jutarnji list ispričala je njena nećakinja, koja je pretplatu prebacila na svoje ime:

Željko Šemper
Šemper opleo po HRT-u zbog izjave da bi pristojba trebala porasti na 96 kuna!

“No, usput sam pronašla informaciju kako umirovljenici koji primaju mirovinu manju od 1500 kuna imaju pravo plaćati povlaštenu pretplatu, u iznosu od 50 posto pune pretplate, zbog čega sam u ime svoje strine HRT-u poslala upit u kojem sam ih zamolila da joj odobre plaćanje povlaštenog iznosa te im priložila presliku iznosa njene mirovine”, kazala je nećakinja.

No, odgovor HRT-a ju je iznenadio. Odobrili su prebaciti pretplatu na njeno ime, no ništa od popusta. Za popust više ne ispunjava formalno-pravne uvjete.

Popust mogu ostvariti samo oni umirovljenici koji su 12. listopada 2015. godine bili u evidenciji HRT-a kao obveznici plaćanja pristojbe. Drugim riječima, popust za umirovljenike je dizajniran tako da se odnosi samo na one koji su 2015. godine bili u evidenciji kao platiše, potpuno zanemarujući činjenicu da umirovljenici ponekad i umiru, a da njihovi partneri nastavljaju živjeti.

Pravila su takva “da ne bi došlo do zloupotrebe”

HRT kaže da su uvjeti takvi da ne bi dolazilo do zlouporaba:

HRT ovršio umirovljenicu (80) koja boluje od Alzheimera, sud poručio: "Vaše zdravstveno stanje je irelevantno"

“Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015. godine, da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava na način da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo. Recimo, za slučajeve kućanstva u konjima žive roditelji umirovljenici i djeca, a obveza plaćanje pretplate je na djeci”, objašnjavaju s HRT-a za Jutarnji list.

Kada pravila ne bi bila ovakva, HRT navodi kako bi djeca mogla prenijeti obvezu plaćanja na svoje siromašne roditelje umirovljenike koji bi sa svojim statusom ostvarili povlasticu cijelom kućanstvu.

U ovom trenutku to pravo ostvaruju 16.614 obveznika.

Umirovljenica sa 720 kuna mirovine HRT-u plaća 80 kuna. Zbog čega?

Ovo je cijeli HSU-ov prijedlog zakona kojim traže oslobađanje od plaćanja HRT pristojbe!

Zbog činjenice da bi neki ljudi možda mogli HRT-u, na osnovu malih mirovina, za svoja kućanstva plaćati 40 umjesto 80 kuna smišljeno je cijelo ovo birokratsko pravilo.

No, umirovljenica Miljka ga uopće ne može ostvariti, baš kao ni drugi brojni umirovljenici s mizernim mirovinama ako baš tog datuma, 12. listopada 2015. godine, nisu bili nositelji pretplate.

Spomenimo samo da se od vodećih lica s HRT-a spominjalo i moguće povećanje pristojbe, navodno zbog kvalitetnijeg programa. A tada je reagirao i bivši saborski zastupnik Željko Šemper koji se apsolutno usprotivio većoj pristojbi, posebice za umirovljenike, jer HRT umirovljenicima ne nudi nikakav program.

“Možda bi umirovljenici svaki dan dobili po 25 minuta informacija putem korisne emisije “Treća dob”, a ne samo jednom tjedno? Da li je 1,24 milijuna umirovljeničke populacije, koja informacije iz mirovinskog sustava crpi iz te jedine emisije za umirovljenike, zaslužila više minuta od 0,2 posto od 10.000 minuta tjednog programa”, pitao se Šemper tada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap