Šemper opleo po HRT-u zbog izjave da bi pristojba trebala porasti na 96 kuna!

Josip Mihaljević
20. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Željko Šemper je s pozicije koprivničkog gradskog vijećnika u Koprivnici reagirao na nedavnu izjavu Brune Kovačevića da bi se HRT pristojba mogla povećati s 80 na 96 kuna. Pritom ga je kritizirao kako HRT gotovo ne radi ništa po pitanju programa za umirovljenike, kojih je 1,24 milijuna u Hrvatskoj.

Željko Šemper

Foto: Željko Šemper

Željko Šemper replicirao je Bruni Kovačeviću, glavnom uredniku svih TV programa HTV-a koje je nedavno zavapio da je pristojba za javnu kuću premala, te da bi s 16 kuna povećanja bili u stanju raditi “čuda”.

Reakciju gospodina Šempera prenosimo u cijelosti:

“B.Kovačević kaže: „Da je HRT pristojba 96 kuna umjesto 80 kuna mogli bi raditi čuda“

Prema Godišnjem izvješću HRT-a za 2018. prihodi od pristojbe iznose 1,2 milijarde kuna, što je temeljni izvor financiranja HRT-a. Prema Zakonu o HRT-u pristojba iznosi 1,5 posto na prosječnu plaću iz prethodne godine, što bi danas iznosilo 96 kuna. Zbog socijalnih problema dogovorom Vlade RH i HRT-a pristojba je do danas ostala na 80 kuna, pa zbog toga B.Kovačević „plače“ za tih 16 kuna razlike.

Baš bi bilo zgodno čuti kakva bi to bila „čuda“? Možda bi umirovljenici svaki dan dobili po 25 minuta informacija putem korisne emisije „Treća dob“, a ne samo jednom tjedno? Da li je 1,24 milijuna umirovljeničke populacije, koja informacije iz mirovinskog sustava crpi iz te jedine emisije za umirovljenike, zaslužila više minuta  od 0,2 posto od 10.000 minuta tjednog programa?

Poseban problem za umirovljenike predstavlja plaćanje HRT pretplate od 80 kuna, koja je jednaka za sve, za one

bruno kovačević
Bruno Kovačević: "Da je HRT pristojba 96 umjesto 80 kuna napravili bi čuda"

koji primaju plaću i za one koji primaju mirovinu. Osnovica je prosječna plaća, a umirovljenici primaju mirovinu koja je samo 39 posto prosječne plaće. Prema prosječnoj mirovini pretplata bi za umirovljenička kućanstva trebala iznositi 38 kuna. Svaki drugi umirovljenik ima mirovinu do 2.000 kuna, pa im HRT pretplata i polica dopunskog zdravstvenog osiguranja godišnje „odnese“ jednu mirovinu. Nije onda čudo, da je u 2018. bilo 222 tisuće HRT ovrha!

Možda svi umirovljenici ne znaju, pa nije na odmet ponoviti odluku Milanovićeve Vlade od 12. listopada 2015. prema kojoj su plaćanja HRT pristojbe oslobođeni umirovljenici koji primaju mirovinu do 1.500 kuna. Da li B. Kovačević zna, da je 2015. prosječna mirovina iznosila 2.238 kuna (09.2019. = 2.502 kn), pa bi cenzus od 1.500 kuna trebalo povećati za 12 posto, na 1.680 kuna i tako smanjiti veliki broj ovrha?

Takva „čuda“ očekuju umirovljenici, a ne povećanje HRT pristojbe na 96 kuna”, oštro je komentirao Šemper.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap