Ovo je cijeli HSU-ov prijedlog zakona kojim traže oslobađanje od plaćanja HRT pristojbe!

Jasmina Grgurić Zanze
10. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenik koji živi od primjerice oko 1.900 kuna mirovine, kakvih je u Hrvatskoj na stotine tisuća, pola tog iznosa, 960 kuna, na godišnjoj razini mora izdvojiti za plaćanje HRT pretplate. Izdatak od 80 kuna mjesečno, uz troškove za hranu, režije, lijekove, dopunsko zdravstveno osiguranje i ostalo nije nimalo malen. Hrvatska stranka umirovljenika poslala je stoga u Sabor Prijedlog zakona o dopuni Zakona o HRT-u kojim od 1. siječnja 2021. traže oslobađanje od plaćanja pretplate i to ne samo za umirovljenike, nego sve građane s manjim prihodima!

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Za apsolutno sve građane s mjesečnim prihodima do 1.500 kuna po članu kućanstva, a ne samo umirovljenike, HSU putem najnovijeg zakonskog prijedloga traži potpuno oslobađanje od plaćanja mjesečne pristojbe HRT-a. Za vlasnike prijamnika koji su samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2.340 kuna te članovi kućanstva s prihodima do 1.830 kuna traže oslobađanje od plaćanja u visini od 50 posto. Dakle, takvi bi građani plaćali 40, umjesto 80 kuna.

Sada se umanjenje odnosi samo na ‘stare’ umirovljenike

Od 12. listopada 2015. godine, HRT je donio odluku o umanjenju radijske i televizijske (RTV) pristojbe umirovljenicima s mirovinom do 1.500 kuna za 50 posto te oni plaćaju 40 kuna mjesečno. Međutim, ta se odluka odnosi samo na one koji su već bili umirovljeni do toga datuma, ali ne i građane koji su u mirovinu otišli nakon 12. listopada 2015. godine. HSU takvu odluku Nadzornog odbora HRT-a kao javnog servisa smatra duboko nepravednom i diskriminatornom, kao i činjenicu da se ona odnosi samo na umirovljenike, ali ne i na ostale građane s primanjima do 1.500 kuna.

Željko Šemper
Šemper opleo po HRT-u zbog izjave da bi pristojba trebala porasti na 96 kuna!

Zahtjeve za djelomičnim ili potpunim oslobađanjem od plaćanja RTV pristojbe Hrvatska stranka umirovljenika opravdava brojnim činjenicama u svom zakonskom prijedlogu. Prag rizika od siromaštva u Hrvatskoj je 2.485 kuna mjesečno, petina stanovnika živi u riziku od siromaštva, a svaka treća među njima je starija od 65 godina. Čak 300.000 stanovnika ne može si zimi priuštiti grijanje, a 50 posto nema za godišnji odmor i plaćanje nepreviđenog troška. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku.

Olakšica za do 200.000 pretplatnika

“Odluka HRT-a dosad je omogućila smanjenu pretplatu za tek 16 005 osoba. S obzirom na podatke Državnog zavoda za statistiku koji nam govore da u Republici Hrvatskoj 1 750 000 građana živi u obiteljima koje teško ili vrlo teško spajaju kraj s krajem, smanjenje pristojbe za tek 16 005 osoba nikako se ne može smatrati niti efikasnom niti socijalno osjetljivom mjerom. Međutim, prihvaćanjem ovog prijedloga, ta brojka bi iznosila između 150 000 i 200 000 pretplatnika, što bi obuhvatilo veći dio stanovništva koji si ne mogu priuštiti osnovne potrebe” – piše u zakonskom prijedlogu HSU-a.

Cijeli Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji pročitajte ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap