HRT ovršio umirovljenicu (80) koja boluje od Alzheimera, sud poručio: “Vaše zdravstveno stanje je irelevantno”

Josip Mihaljević
19. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Općinski sud u Varaždinu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete tijekom prošlog tjedna kojom se umirovljenici iz Varaždina (80) nalaže da Hrvatskoj radioteleviziji plati 480 kuna na račun neplaćene televizijske pristojbe.

Ilustracija: Pixabay

Varaždinka (80), koja boluje od Alzheimera, predložila je da dug otplati na rate i da joj se oproste sudski troškovi, no prijedlog nije prihvaćen, piše varazdinski.net.hr.

Kako je istaknuto u presudi, Varaždinka je u prigovoru na ovrhu napisala “da je u 80. godini i boluje od dijagnosticirane Alzheimerove bolesti, da je nesvjesna svojih obveza, što je uzrokovalo nekontrolirani broj ovrha koje obitelj pokušava riješiti”.

U prigovoru na ovrhu dodala je prijedlog da se dug otplati na rate, da ju se poštedi plaćanja sudskih troškova te da joj se raskine ugovor s HRT-om.

S druge strane, od HRT-a je stigao birokratski odgovor:

“Svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu”, napisali su u odgovoru na prigovor umirovljenice.

Dodali su da činjenice koje tuženica navodi, glede njenog lošeg zdravstvenog i imovinskog stanja – nisu pravno relevantne za obvezu plaćanja pristojbe.

A sud je stao na stranu HRT-a, te je umirovljenici naredio da osim duga HRT-u od 480 kuna mora podmiriti i sudske troškove u iznosu od 830 kuna:

“Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, kao i priloženu dokumentaciju iz kojeg proizlazi da je pretplatnički odnos tuženice s tužiteljem kroz utuženo razdoblje bio aktivan, jer prijavljeni prijamnik prije utuženog razdoblja nije odjavila, sud je irelevantnim ocijenio njezine navode odnoseći se na zdravstveno i imovinsko stanje”, obrazložili su.

Presuda je nepravomoćna, a stranke u sporu se na presudu mogu žaliti u razdoblju od osam dana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap