Sindikat umirovljenika ima novu inicijativu: Protiv obvezne alimentacije za uzdržavanje unuka!

Josip Mihaljević
22. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo imaju novu inicijativu koju su uputili ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesni Bedeković. Tvrde da država neodgovorno prebacuje odgovornost sa sebe na bake i djedove kada dođe do slučaja uzdržavanja unuka.

Foto: Pixabay

Sindikat umirovljenika HrvatskeHrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo zatražili su danas od ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesne Bedeković izmjene Obiteljskog zakona.

Umirovljenici zbog prisilne naplate ostaju bez nekretnina

Sindikat i udruga su obrazložili kako im se sve češće javljaju starije osobe zbog besplatne pravne pomoći u predmetu ovrha radi prisilne naplate uzdržavanja za unuke, a riječ je mahom o siromašnim umirovljenicima koji nemaju novca ni za vlastite potrebe.

“Odredbe Zakona, točnije članak 288. stavak 2., propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima (supsidijarni obveznici)”, navode u priopćenju.

Sindikat umirovljenika već 27 godina radi na zaštiti prava umirovljenika, a Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo 10 godina na poboljšanju prava djece, roditelja, ali i drugih skupina – u ovom slučaju umirovljenika. Stoga, zajednički predlažu izmjene spornih točaka Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju.

Umirovljenicima zbog prisilne naplate prijeti i gubitak prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju:

“Sudski postupak ostvarenja prava na uzdržavanje od bake i/ili djeda ne samo da ih materijalno ugrožava, već psihološki negativno djeluje na njih i utječe na njihovo zdravstveno stanje. Oni ni na koji način ne bježe od te obveze, ali pritužuju se na sudske postupke u kojima se paušalno, bez jasno utvrđenih kriterija, određuju iznosi koje oni s obzirom na visinu mirovine nisu u stanju podmirivati”, navodi se u priopćenju.

“Država neodgovorno prebacuje odgovornost na bake i djedove”

Baka i djed iz Sesveta ovršeni za 100.000 kn alimentacije za unuke

U priopćenju kažu kako se prilikom donošenja zakonskih rješenja za obveznike uzdržavanja treba voditi računa i o emocionalnom odnosu članova obitelji, da ih se ne izlaže intenzivnom stresu:

“Unatoč tome što je Republika Hrvatska kao suverena država sa svim prinudnim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, uvedena su pravila kojima se širi krug obveznika uzdržavanja, umjesto da se uspostavio učinkoviti mehanizam naplate uzdržavanja od strane roditelja, čime država neodgovorno prebacuje odgovornost sa sebe na bake i djedove. Tako proizlazi kako je posve irelevantno zašto glavni obveznik – neki roditelj djeteta ne plaća određeno uzdržavanje”, stoji u priopćenju.

Traže izmjenu dva zakona

SUH: Protiv smo da bake i djedovi plaćaju alimentaciju za unuke

Traže izmjenu Obiteljskog zakona koja bi išla u smjeru da se bake i djedove prestane tretirati kao obveznike uzdržavanja. Umjesto djedova i baki, alimentaciju bi platili roditelji kada to budu mogli napraviti.

“Također je predviđeno da centar ima pravo potraživati isplaćeni iznos od roditelja koji je primarno dužan plaćati uzdržavanje i time se nije oslobodio daljnje obveze uzdržavanja djeteta. Novac koji je centar isplatio na ime privremenog uzdržavanja potraživat će državno odvjetništvo, a utuženi iznos bit će prihod državnog proračuna”, stoji u obrazloženju prijedloga.

Predlažu i veću ulogu države u ispunjavanju svojih pozitivnih obveza prema građanima u vidu osnivanja Alimentacijskog fonda.

Drugi zakon koji žele promijeniti je Zakon o privremenom uzdržavanju.

“Također, smatramo važnim osnivanje Alimentacijskog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu, određene pravomoćnom sudskom odlukom, a kojim bi bili razrađeni i kriteriji za djedove i bake koji opravdano nisu u mogućnosti preuzeti obvezu uzdržavanja unuka. Tako bi se propisalo i kako bi isplaćena sredstva iz Alimentacijskog fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi”, stoji u priopćenju.

Predlažu da se i iz Zakona o privremenom uzdržavanju izbrišu odredbe kojima se baku i/ili djeda definira kao obveznike uzdržavanja.

“Postojeći pristup je neprihvatljiv”

Maksimirske jeseni 2019. | Mirovina.hr
Umirovljenica Milka: "Teško je umirovljenicima kada ostanu sami, čeka nas jad i bijeda"

Trenutačne zakone nazivaju neprihvatljivima:

“Postojeći pristup je neprihvatljiv, jer materijalno ugrožava bake i djedove, ali zbog česte dugotrajnosti postupaka do ostvarivanja ovrhe na njihovoj mirovini, ugrožava i djecu za koju se traži uzdržavanje. Posljedice se preslikavaju i na obiteljske odnose, jer se prisilno vrši uzdržavanje što nije dobro za socijalne i emotivne veze potomaka i predaka”, stoji u priopćenju.

Inicijativu potpisuju predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović i predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Oliver Čanić.

 

Sindikat umirovljenika ima novu inicijativu: Protiv obvezne alimentacije za uzdržavanje unuka!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap