Baka i djed iz Sesveta ovršeni za 100.000 kn alimentacije za unuke

Josip Mihaljević
28. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Slavicu (69) i Josipa (80) Kišura iz Sesveta sud tereti za uzdržavanje troje unuka koje imaju od poginulog sina. Nedavno im je stigla ovrha na 100.000 kuna, a unuke ni ne viđaju…

 

Ilustracija /Pixabay

Stariji bračni par Kišur iz Sesveta prošloga mjeseca bio je ovršen za sto tisuća kuna, piše Večernji. Navode kako je dug od 68.700 kn za uzdržavanje troje unučadi narastao od 2013. s kamatama i troškovima za 30-ak tisuća kuna. Njihov sin nije otišao od svoje djece i zanemario brigu, nego je poginuo u prometnoj nesreći, što ovaj slučaj čini još bizarnijim.

Njihov sin je poginuo u prometnoj nesreći 2007. godine

baka i djed s dvoje malih unuka
SUH: Protiv smo da bake i djedovi plaćaju alimentaciju za unuke

Dok im je sin bio živ, sa suprugom i troje male djece živjeli su svi u istom dvorištu. Djeca su bila mala, dvoje ih je imao 18 mjeseci, a jedno tri godine kada im je otac 2007. godine poginuo u prometnoj nesreći. Snaha se nakon 13 dana odselila svojima te zabranila svekrvi i svekru viđanje unučadi. Nakon što su baka i djed zatražili i dobili sudsku odluku o viđanju unučadi, snaha ih je jedno vrijeme i dovodila.

Ta praksa nije potrajala. Kada su djed i baka zatražili da se susreti nastave, snaha je zatražila uzdržavanje tj. alimentaciju. Obveza djeda i bake umjesto roditelja koji ne uzdržava svoje dijete uvedena je u Obiteljski zakon 2003. godine, a propisana je i postojećim Obiteljskim zakonom iz 2015. godine. Sindikatu umirovljenika se svakodnevno javlja velik broj umirovljenika koji traži pravnu pomoć oko ove nepotrebno komplicirane situacije. Presude su takve da su oni dužni uzdržavati unučad, a i sami jedva preživljavaju uz nedostatne mirovine.

“Jedno je kad osude baku i djeda roditelja koji se ne brine za svoju djecu nakon razvoda, ali naš je sin poginuo, a unučad nam je ostvarila obiteljsku mirovinu po pokojnom ocu i dječji doplatak”, rekla je baka Slavica za Večernji.

Iako imaju presudu o zajedničkim susretima, ne žele pokretati izvršenje, jer bi to značilo da bi unuke silom trebalo dovoditi na susrete s bakom i djedom. Takav stres ne žele priuštiti svojim unucima.

SUH: Protiv toga da bake i djedovi plaćaju alimentaciju

Sindikat umirovljenika Hrvatske predlaže da se iz Obiteljskog zakona te Zakona o privremenom uzdržavanju izbaci obveza uzdržavanja unučadi od strane baka i djedova, te da u slučaju neizvršavanja obveze od strane roditelja, obveznik privremenog uzdržavanja bude država. Inicijativu za izmjene i dopune zakona uputili su ministrima Nadi Murganić i Draženu Bošnjakoviću te Darku Milinoviću.

“Sve veći broj starijih osoba koje se obraćaju SUH-u radi dobivanja besplatne pravne pomoći, ističu kako nemaju dovoljno sredstava niti za vlastito uzdržavanje. K tome, uz čestu blokadu računa, prijeti im i mogućnost gubitka prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju. Sudski postupak ostvarenja prava na uzdržavanje od bake i/ili djeda ne samo da ih materijalno ugrožava, već psihološki negativno djeluje na njih i utječe na njihovo zdravstveno stanje” – kaže predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović.

Copy link
Powered by Social Snap