Sindikat i Matica umirovljenika ponovno zatražili ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa

Milan Dalmacija
14. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske poslali su u ponedjeljak zajedničko priopćenje u kojem ponovno traže ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa. Do konačnog ukidanja tog nameta traže da se on obračunava samo na razliku visine prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine, umjesto na cijelu mirovinu.

Izvor: Pixabay

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske poslali su u ponedjeljak zajedničko priopćenje u kojem ponovno traže ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa na mirovine. Podsjećaju kako su 6. rujna na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem i nekolicinom ministara zatražili što hitnije ukidanje kriznih mjera bivše premijerke Jadranke Kosor, što je premijer prihvatio. U međuvremenu je započeo proces ukidanja propisa kojima je oduzeto 10 posto mirovina prema posebnim propisima, o čemu možete čitati ovdje. No, još uvijek, upozoravaju SUH i MUH, nije pokrenuto ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa.

Neprimjereno i diskriminatorno

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Vlada će vratiti 10 posto mirovina po posebnim propisima: Imamo prve reakcije

– SUH i MUH podsjećaju da je 2009. na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine, s time da viši iznos plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Obvezu podmirenja doprinosa u iznosu od jedan posto za mirovine branitelja te mirovine niže od prosječne plaće preuzela je država.

Točnije, takav je doprinos obračunat na mirovine za prosinac 2022., s isplatom u siječnju 2023., za 1.025.818 korisnika mirovina, a doprinos od tri posto skinut je s mirovina 32.966 korisnika mirovina. Kažnjavanje umirovljenika koji su tijekom svog poduljeg radnog staža iz visokih plaća izdvajali visoke doprinose i za zdravstveno i za mirovinsko osiguranje, doista je neprimjereno i diskriminatorno, a donekle se moglo prihvatiti kao kratkotrajna mjera za vrijeme krize nakon 2008. godine. Međutim, neshvatljivo je i to da se obračunava na cijeli iznos mirovine, a ne samo na manji dio koji prelazi propisani cenzus, navode Sindikat i Matica u svom priopćenju.

Zahtjev ponovljen nekoliko puta

Starija osoba u bolnici
Dodatni zdravstveni doprinosi: Plaća ih više od 1,2 milijuna umirovljenika, udruge traže ukidanje

Dodaju da su u više navrata tražili obračunavanje doprinosa na razliku visine prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine umjesto na cijelu mirovinu te da su o tome krajem 2019. godine upozorili i premijera.

– Držimo da treba ukinuti takav dodatni doprinos od jedan i tri posto, jer tako nešto ne prakticiraju druge europske zemlje, a do konačnog ukidanja oba iznosa doprinosa, kako bi se rasteretilo umirovljenike i javni proračun, ponavljamo zahtjev za novi način izračuna dodatnog zdravstvenog doprinosa samo na razliku iznad cenzusa od neto plaće, pa stoga apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pokaže socijalnu pravednost i uvaži zahtjeve umirovljeničkih udruga, kako nam je i najavljeno. Ustrajemo u našim zahtjevima osobito u ovim kriznim vremenima kada je umirovljenicima svaka kuna nužna, jer umirovljenici kao osobe starije životne dobi imaju i pojačane potrebe i troškove (hrana, lijekovi, potrepštine itd.) osobito u uvjetima ubrzane inflacije, zaključuju Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap