Dodatni zdravstveni doprinosi: Plaća ih više od 1,2 milijuna umirovljenika, udruge traže ukidanje

Milan Dalmacija
21. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Prema podacima HZMO-a, u kolovozu je dodatni zdravstveni doprinos obračunat za 1.039.456 umirovljenika za što je iz proračuna izdvojeno 36.843.128,65 kuna. Isti je doprinos direktno isplaćen iz mirovina 202.799 osoba. No, resorno ministarstvo bi uskoro trebalo preispitati zdravstvene doprinose, a umirovljeničke udruge se nadaju njihovom ukidanju.

Ilustracija: Rawpixel

Iako je usklađivanje u srpnju na račune umirovljenika ovog mjeseca trebalo donijeti mirovine veće za 6,18 posto, to se nije u potpunosti ostvarilo. Naime, veći dio umirovljenika je obvezan uplaćivati dodatni zdravstveni doprinos od jedan ili tri posto.

Relikt je to još iz 2009. godine kada su izmjenama Zakona o doprinosima uvedena ta dva nameta, pod argumentom da starije osobe lakše obolijevaju i češće koriste zdravstvene usluge pa time trebaju i više sudjelovati u njihovu financiranju. Dodatni zdravstveni doprinos plaćaju umirovljenici čija je mirovina manja ili jednaka prosječnoj plaći za prethodnu godinu, što u ovom trenutku iznosi 7.086 kuna. Umirovljenici koji primaju mirovinu iznad te svote, plaćaju tri posto dodatnog zdravstvenog doprinosa. Od ove odredbe su izuzeti jedino branitelji, koji su se za to izborili nakon što je Ustavni sud srušio zahtjeve za ocjenom ustavnosti spomenutih doprinosa.

Iz proračuna ide 36 milijuna kn mjesečno

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) tek će krajem ovoga mjeseca imati podatke za broj umirovljenika koji podliježe plaćanju dodatnih zdravstvenih doprinosa nakon što su mirovine usklađene. No, i podaci o mirovinama za srpanj su dovoljno reprezentativni.

SUH natjerao Vladu da okonča sporne mirovinske propise Jadranke Kosor? 'Vjerujem da će te dvije mjere biti ukinute'

– Prema podacima HZMO-a dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje isplaćen je iz mirovine za 202.799 korisnika koje su isplaćene za srpanj u kolovozu u neusklađenom iznosu. Dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje obračunat je na mirovine za 1.039.456 korisnika koje su isplaćene za srpanj u kolovozu 2022. u neusklađenom iznosu, otkrili su nam iz HZMO-a.

Vrijedi naglasiti kako dodatni zdravstveni doprinos od jedan posto ne ide s umirovljeničkih računa, već se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna. Tako je u kolovozu za doprinos na srpanjske mirovine izdvojeno 36.843.128,65 kuna. Ako zaokružimo svotu na 36 milijuna kuna mjesečno, jer ona nije svakog mjeseca ista, dobivamo iznos od 432 milijuna kuna godišnje koji se iz proračuna izdvaja za dodatni zdravstveni doprinos od jedan posto.

Moguće ukidanje doprinosa

No, tome bi uskoro trebao doći kraj. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nam je još sredinom kolovoza odgovorilo kako je “u srpnju ove godine Odlukom ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osnovana Radna skupina za analizu stanja mirovinskog sustava, čije je osnivanje utvrđeno kao reformska mjera u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. – Unaprjeđenje mirovinskog sustava kroz povećanje adekvatnosti mirovina”. Ta bi skupina trebala analizirati i nužnost postojanja dodatnih zdravstvenih doprinosa za umirovljenike.

Na pregovorima o novom paketu mjera, koji su održani 6. rujna u Banskim dvorima, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović je premijeru Andreju Plenkoviću direktno postavila zahtjev za ukidanjem umanjenja na mirovine po posebnim propisima te dodatnim zdravstvenim doprinosima. Premijer je to navodno ozbiljno uzeo u obzir te naložio resornom ministru Marinu Piletiću da prouči i riješi taj problem. Šest dana kasnije, održana je i sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, na kojem je Petrović ponovila svoje zahtjeve.

– Uspjeli smo na Nacionalnom vijeću postići dogovor s ministrom Piletićem, uz odobrenje premijera Plenkovića, da vrlo vjerojatno ubrzo ide ukidanje kriznih mjera Jadranke Kosor iz 2010., odnosno oduzimanja 10 posto od mirovina većih od 3.500 kuna i dodatnog zdravstvenog doprinosa. Usuglasili smo se s ministrom Piletićem, a prije toga na socijalnom dijalogu s premijerom, tako da vjerujem da će te dvije mjere biti ukinute, potvrdila nam je Jasna Petrović u razgovoru prije nekoliko dana, dodavši kako će uskoro biti održan prvi sastanak spomenute Radne skupine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap