Šemper upozorio na gaf Sindikata: Najniža mirovina nije 768 kuna!

Jasmina Grgurić
17. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Na aktualnu temu najnižih mirovina koje će od idućeg mjeseca rasti za 3,13 posto u sklopu mirovinske reforme, osvrnuo se ovih dana Sindikat umirovljenika Hrvatske. Pritom, SUH je upozorio da najniža mirovina može biti i manja zbog penalizacije prijevremenog umirovljenja. Tako su u Glasu umirovljenika naveli da najniža mirovina ne iznosi 965 kuna (vrijednost najniže mirovine od 64,34 kune X 15 godina staža) nego 768 kuna (kada se oduzme maksimalnih 20,4 posto penalizacije za pet godina ranijeg umirovljenja po starom zakonu). No, pri tom izračunu su pogriješili, jer se sa 15 godina staža u prijevremenu mirovinu – ne može ići. Da računica SUH-a ne stoji, upozorio je nekadašnji HSU-ov saborski zastupnik, ekonomist Željko Šemper.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Ekonomist, stručnjak za mirovine i nekadašnji HSU-ov saborski zastupnik Željko Šemper regirao je na krivi izračun koji je u javnost iznio Sindikat umirovljenika Hrvatske o najnižim mirovinama. Naime, upozorio je da najniža mirovina za 15 godina staža, kako tvrdi SUH, ne može biti dodatno umanjena penalizacijom iz jednostavnog razloga što netko tko je skupio samo 15 godina staža u prijevremenu mirovinu ne može ni otići.

Najniža mirovina za 15 godina staža = 1.015 kuna!

Da je tomu tako potvrđuju i jasno propisani uvjeti za odlazak u prijevremenu mirovinu. Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža. U prijelaznom razdoblju od  2019. do 2026. godine žene ostvaruju pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima. Za 2019. uvjet je tako 57,4 godine života i 32,4 godine staža s povećanjem za po četiri mjeseca godišnje i za dob i za staž. Uvjet za starosnu mirovinu je 65 godina života, neovisno o godinama staža, izuzev minimalnih 15, dok žene pravo na starosnu mirovinu ostvaruju već sa 62,4 godine starosti.

Izračunao SUH: Najniža prijevremena mirovina samo 768 kuna!

Dakle, sa 15 godina staža može se samo u starosnu mirovinu, a onda nema umanjenja (penalizacije) mirovine.

“Aktualna vrijednost mirovine će od 1.srpnja 2019. biti ista za sve vrste mirovina. Ako će se, primjerice od 1.srpnja mirovine uskladiti sa 2%, onda će se sadašnja AVM od 66,35 kn povećati na 67,68 kn. U tom slučaju će najniža mirovina za 15 godina staža iznositi 1.015,20 kuna, bez umanjenja!” – upozorava Željko Šemper.

Konačno jednaka vrijednost mirovine za sve

Šemper reagirao na 'Superhik' optužbe: "Nemam saborsku mirovinu, već sam ponosno u starosnoj"

Šemper dodaje da je povećanjem najnižih mirovina za 3,13% zakonodavac konačno usvojio 15 godina stari zahtjev Hrvatske stranke umirovljenika, da se konačno odredi jedinstvena aktualna vrijednost mirovine (AVM) za sve mirovine.

“Nije bilo nikakve logike ni opravdanja, da kod najnižih mirovina godina staža vrijedi dvije kune manje od ostalih vrsta mirovina. Sadašnji AVM je 66,35 kune, a vrijednost najniže mirovine 64,34 kune” – zaključio je.