Izračunao SUH: Najniža prijevremena mirovina samo 768 kuna!

Jasmina Grgurić
14. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenici s najnižim mirovinama, njih oko 253 tisuće, upoznati su već s informacijom da će im od idućeg mjeseca mirovine rasti za 3,13 posto. Kada se tomu pribroji drugo ovogodišnje usklađivanje vrijednosti mirovine, prema izračunu Sindikata umirovljenika, ta bi povišica od 1. srpnja mogla iznositi 4,5 posto. No, SUH je izračunao i najnižu prijevremenu mirovinu koja u Hrvatskoj iznosi samo 768 kuna!

Jasna A. Petrović
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

“U ovom trenutku aktualna vrijednost mirovine iznosi 66,35 kune, a za naj­nižu mirovinu 64,34 kuna. Ta će se vrijednost povećati s 1. srpnjem 2019. (uz isplatu u kolovozu ili rujnu), jer se aktualna mirovina (i jedna i druga vrijednost) usklađuju dva puta godišnje. Kad se zbroji povećanu vrijed­nost AVM-a uslijed usklađivanja za nešto više od jedan posto, te na to doda povećanje najniže mirovine za 3,13 posto, svi oni s najnižim mirovi­nama u kolovozu ili rujnu će dobiti mirovinu povećanu za oko 4,5 posto” – pojasnila je predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović.

Za 30 godina staža samo 1.500 kuna

Najniža mirovina računa se tako da se svaka puna godina mirovinskog staža po­množi s vrijednošću najniže mirovine u trenutku priznanja prava na mirovinu, uz primjenu odgovarajućeg polaznog faktora i mirovinskog faktora. Riječ je o vrsti zaštitnog, socijalnog mehanizma poput minimalne plaće. No, u slučaju mirovina ona nije apsolutna te je moguće ići i ispod te minimalne linije ako se u mirovinu odlazi prije vremena.

Za 30 godina radnog staža, minimalna mirovina iznosi 1.930,2 kune. Ali, ako je radnik otišao ranije u mirovinu, ona mu se penalizira. Za pet godina ranijeg odlaska mirovina se umanjivala za ukupnih 20,4 posto (sada je 18 posto) pa taj isti solidarni minimum iznosi 1.536,2 kune.

Manje od najmanjeg ipak ima

Ipak, SUH u Glasu umirovljenika upozorava da je stvarno najniža mirovina ona za 15 godina radnog sta­ža, koja umnožena sa 64,34 kune iznosi 965,1 kuna. Međutim, onima koji su bili umirovljeni prijevremeno, od tog iznosa oduzimalo se 20,4 posto pa je takva mirovina samo 768 kuna. Oni će sada dobiti povišicu od 35 kuna, dok će onima sa 30 godina staža porasti za 69 kuna.

Zanima li Vladu sudbina ovih 10 žena? Nada nakon 32 godine rada ima 1.270 kuna

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za svibanj, od 1,14 milijuna umirov­ljenika prema općim propisima, najnižu mirovinu prima 253.610 osoba, odnosno 23 posto. Prosječna najniža mirovina za četvrt milijuna građana iznosi samo 1.587 kuna. U prosjeku, korisnici najniže mirovine imaju 26,8 godina staža. Većina primatelja naj­niže mirovine jesu žene, a ona je za njih niža od najniže mirovine muška­raca, jer imaju manje staža.