Ustavni sud odbacio Šemperov prijedlog koji bi donio veće mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
9. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Nekadašnji saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika, Željko Šemper, krajem prošle godine ponovno je pitanje “pokradenih mirovina” poslao na Ustavni sud, tvrdeći da je prilikom izračuna prve aktualne vrijednosti mirovine prije 20 godina oštećeno čak 823 tisuće umirovljenika, odnosno svi oni koji su u mirovinu otišli od 1. siječnja 1999. godine. No, nije prošlo.

Željko Šemper Foto: Grad Koprivnica

Da je Ustavni sud prihvatio Šemperov prijedog ocjene ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju, država bi građanima umirovljenima od početka 1999. godine morala povećati mirovine za 10,5 posto. Naime, od 1. siječnja te godine mirovina se određivala po aktualnoj vrijednosti od 35,16 kuna. No, u to nije uračunat odštetni dodatak prema presudi Ustavnog suda iz 1998. godine u korist umirovljenika zbog usklađivanja mirovina koje od 1993. godine nije bilo po zakonu.

Prijedlog nije pravodoban

Šemper je stoga tražio lani da se ta prva aktualna vrijednost mirovine iz 1998. godine, kada je provedena mirovinska reforma, korigira, smatrajući da su umirovljenici “pokradeni”. Nažalost, ništa od satisfakcije na ovom polju, jer je Ustavni sud u ožujku njegov prijedlog ocijenio kao – nepravodoban.

željko šemper
Ako Ustavni sud prihvati njegovu tužbu, preko 800.000 građana dobit će 10,5 posto veće mirovine!

“Hrvatski sabor je 13.prosinca 2013. donio novi Zakon o mirovinskom osiguranju (ZOMO), koji je stupio na snagu 1.siječnja 2014.godine.  Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti ZOMO (NN 102/98). Prema članku 56. Ustavni sud može ocjenjivati ustavnost zakona te ustavnost i zakonitost drugog propisa, odnosno pojedinih njegovih odredbi, iako su oni prestali važiti, ako od tog prestanka do podnošenja zahtjeva ili prijedloga za pokretanje postupka nije proteklo više od godinu dna. Budući da je ZOMO prestao važiti prije podnošenja predlagateljovog prijedloga, Ustavni sud utvrđuje da je već u vrijeme podnošenja prijedlog bio nepravodoban” – piše u objašnjenju predsjednika Ustavnog suda, dr. sc. Miroslava Šeparovića. 

Zahtjev slao još 2001. pa odgovor čekao devet godina

Željko Šemper na takvo se rješenje krajem travnja očitovao Ustavnom sudu, podsjetivši kako je zahtjev za ocjenom ustavnosti spornih odredbi ZOMO-a slao još 2001. godine, na što je djelomičan odgovor dobio tek 2010. godine. Upozorio je tada i na tri ključna problema koja su tada nastala; povećanje obračunskog razdoblja s deset najboljih godina na cijeli radni vijek, trostruko veću i doživotnu penalizaciju prijevremenih mirovina te već spomenutu pogrešno izračunatu prvu aktualnu vrijednost mirovine.

“Sada mi, kada sam iscrpio sve mogućnosti u Hrvatskoj, preostaje još Strasbourg! Znam da sam u pravu i idem do kraja!” – poručio nam je Željko Šemper.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap