Šemper o usklađivanju mirovina: Svjedoci smo eksplozije cijena, kako je moguće da je inflacija 2 posto?

Josip Mihaljević
23. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine iznosi 2,46 posto. Jedan od dva parametra usklađivanja je i inflacija kojoj svjedočimo na policama dućana, a HSU-ov Željko Šemper se pita računamo li ju uopće točno u Hrvatskoj.

uskladjivanje

Foto: Unsplash

Usklađivanje mirovina od 2,46 posto prosječnom će umirovljeniku donijeti 63 i pol kune. Većina će dobiti i manje. Formula usklađivanja je unaprijed određena i ovisi o ekonomskim performansama šestomjesečnog razdoblja u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Gleda se zbroj stope rasta bruto plaća svih zaposlenih u RH i stope inflacije. Zbraja se 70 posto većeg faktora, u ovom slučaju rasta bruto plaća, i 30 posto manjeg faktora, u ovom slučaju inflacije.

HSU-ov Željko Šemper, koji već godinama prognozira koliko će iznositi usklađivanja mirovina u Hrvatskoj, pita se kako je moguće da je inflacija u Hrvatskoj tako niska:

“U RH problematična je i metodologija izračuna inflacije koja u lipnju na godišnjoj razini iznosi 2%, dok u Njemačkoj iznosi 3%, u Mađarskoj 4%, u SAD 5%… Malo tko će vjerovati da su u lipnju 2021. cijene hrane iste kao i u lipnju 2020. (-0,01%) ili kod odjeće i obuće (+0,01%)???? Svi smo na tržnicama i trgovačkim centrima svjedoci eksplozije cijena, posebno voća i povrća, a što će tek biti u zimi? I ovo povećanje vrlo brzo “pojest” će inflacija”, napisao je Šemper na svom Facebook profilu.

Naravno, da je metodologija pokazala veću stopu inflacije, usklađivanje bi iznosilo više od 2,46 posto. Stvarnu stopu inflacije, kao što je spomenuo Šemper, možete vidjeti na policama u dućanima. Ipak, velika inflacija dugoročno nije ni malo dobra vijest, a što ona može napraviti vašim mirovinama, možete pročitati OVDJE.

Šemper o usklađivanju mirovina: Svjedoci smo eksplozije cijena, kako je moguće da je inflacija 2 posto?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap