Sve se više priča o dolasku inflacije: Evo što ona može napraviti vašim mirovinama

Josip Mihaljević
2. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Ekonomski stručnjaci diljem svijeta upozoravaju da je ekonomija “pregrijana”, a zbog niza faktora očekuju i povećanje inflacije. Za početak, radi se o tomu da novac gubi vrijednost odnosno da s istom količinom novca iz dana u dan možete kupiti  manje stvari.

inflacija

Foto: Unsplash

Sve više ekonomista diljem svijeta upozoravaju na velik problem s nadolazećom inflacijom. Ona označava opće povećanje cijena, ili, ako želite gledati obrnuto, gubitak vrijednosti novca kojeg imate u novčaniku. Inflacije je još uvijek u relativno normalnim okvirima ako se mjeri standardnim načinom, ali je pitanje je li standardni način mjerenja inflacije (indeks potrošačkih cijena) dovoljno dobro mjerilo onoga što se događa oko nas.

Umirovljenici se mogu sjetiti početka 90-ih kada je u Hrvatskoj harala hiperinflacija i kada su cijene rasle 30-ak posto svakoga mjeseca, piše Lider.hr. Tada smo imali sidro u njemačkoj marki koja je bila stabilna. Danas je situacija drugačija jer se inflacija bilježi na globalnoj razini i utječe na praktički sve valute koje možete zamisliti. U SAD-u je u travnju iznosila oko 4,2 posto, a u zemljama poput Irana i Argentine prelazi 30 i 40 posto na godišnjoj razini. Kao odgovor na korona krizu tiska se i puno više novca u opticaj, a u tome sudjeluju gotovo sve centralne banke svijeta.

Inflacija i mirovine

Inflacija je od velike važnosti umirovljenicima jer se ona u Hrvatskoj koristi za usklađivanje mirovina. Kako piše Miodrag Šajatović za lider, inflacija smanjuje potrošnju šireg sloja potrošača. Umirovljenici i danas nemaju pristojnu kupovnu moć, a ako dođe do većih stopa inflacije, njihove male mirovine vrijedit će još manje.

Kako cijene rastu, rasti će i apetiti za usklađivanjem mirovina koje zapravo postoji kako bi umirovljenicima očuvalo njihovu vrijednost mirovine. No, doći će do realnog pada vrijednosti mirovina jer se usklađivanje događa s odmakom.

Usklađivanje je relativno spor proces i mora se čekati da statistika objavi koliko su rasle cijene, pa se onda to usporedi s ranijim razdobljem i umirovljenici možda budu imali relativno visoku stopu usklađivanja – ali, zbog kašnjenja u prilagodbi, vaše će mirovine u međuvremenu biti realno smanjenje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap